Више

  Ани Ерно Нобелова награда за књижевност

  Француска књижевница Ани Ерно добитница је Нобелове награде за књижевност за, како је образложено, „бескомпромисни“ четрдесетогодишњи рад који истражује „живот обележен великим разликама у погледу пола, језика и класе“.

  Ерно, која је била учитељица пре него што је постала књижевница, позната је по аутобиографским књигама, а њена дела, међу којима Мушко место и Женска прича, сматрају се савременим француским класицима.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Nobel Prize (@nobelprize_org)

  
  

  Написала је више од 30 дела. Једна од њених најпознатијих књига, Догађај, говори о томе како је преживела абортус 1963. године, у време када је када је намерни прекид трудноће био незаконит у Француској.

  Филмска адаптација ове књиге у режији Одри Диван добила је прошле године Златног лава на Венецијанском филмском фестивалу.

  Друге књиге Францускиње, која је добила многе књижевне награде, такође су посвећене догађајима из њеног живота – односу са оцем, о браку и романси са совјетским дипломатом, Алцхајмеровој болести и смрти њене мајке.

  Професор Карл-Хенрик Хелдин, председник Нобеловог комитета, рекао је да је рад ове 82-годишњаке „достојан дивљења и дуготрајан“.  „Храброшћу и клиничком оштрином открива противречности друштвеног искуства, описује стид, понижење, љубомору или немогућност да сагледаш ко си“, додао је.

  У конкуренцији су били и француски писци Мишел Уелбек и Мариз Конде, Јапанац Харуки Мураками, песникиња Ен Карсон и канадска списатељица Маргарет Атвуд.

  Ове године је приметно више пажње посвећено још двојици дугорочно потенцијалних кандидата – недавно нападнутом британском писцу индијског порекла Салману Руждију и руској књижевници Људмили Улицкаја, која се противи рату у Украјини.

  Други писац чија је кандидатура нераскидиво повезана са ратом је Украјинац Сергеј Жадан, чију је номинацију иницирала Пољска академија наука.

  „Усредсређени смо на књижевност и књижевне квалитете, а не на актуелне догађаје“, порука је представника Нобеловог комитета после проглашења.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img