Више

  Дела Уроша Предића у Галерији Матице српске

  У месецу обележавања значајног јубилеја – 175 година од оснивања Галерије Матице српске, уз подршку институционалног партнера ОТП банке, отворена је велика монографска изложба посвећена стваралаштву Уроша Предића, једног од највећих српских сликара.

  До краја јануара љубитељи уметности имаће прилику да погледају више од 140 експоната и то око 100 Предићевих дела, документарну грађу о уметниковом животу, портрете овог сликара које су насликали његови пријатељи.

  Под покровитељством ОТП банке, поред реализације изложбе, израђене су монографске публикације међу којима је по први пут одштампан и каталог на Брајевом писму намењен слепим и слабовидим особама, стрип за децу и филм о Урошу Предићу

  Донација банке омогућила је и наставак рада на дигитализацији уметничких дела будући да је дигитализован један иконостас и сви цртежи Уроша Предића у поседу Галерије Матице српске, од којих ће неки на овај начин први пут угледати светлост дана. Тим поводом, Милена Мићановић, директорка за комуникације и односе са јавношћу ОТП банке се осврнула на почетак сарадње банке и Галерије речима:

  – На самом почетку наше сарадње пре седам година знали смо да ће бити посебна и да ће трајати. Када се деле исте вредности, погледи на свет и делује ка истом циљу онда знате да сте пронашли партнера са којим можете померати границе и ићи у неочекиваним правцима, а то смо постигли кроз дигитализацију националног наслеђа и увођења савремених технологија у свет традиционалне уметности. Јако смо поносни што то успевамо и сада дигитализацијом свих цртежа и једног иконостаса великог Уроша Предића.

  Галерији Матице српске је изузетно важна сарадња са привредним и пословним сектором. Веома смо поносни на дугогодишњу сарадњу са ОТП банком Србија у оквиру које смо реализовали неколико значајних пројеката у протеклих седам година. Сарадња је крунисана у петак на отварању велике ретроспективне изложбе дела Уроша Предића, која је значајна и по самом уметнику, али и по томе што смо овом изложбом започели обележавање јубилеја 175 година од оснивања наше музејске установе.

  Захваљујући овој сарадњи, изложба дела Уроша Предића приближена је свима, од деце, преко младих до оних наших најстаријих суграђана. Надамо се да ћемо овакав вид сарадње наставити и у будућности – изјавила је Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

  Стваралаштво и живот Уроша Предића приближени су и учињени доступним широкој публици – деци, младима, породицама, особама трећег доба, као и особама са различитим инвалидитетима. Изложба је прилагођена и људима са оштећењем вида путем тродимензионалних модела најпознатијих слика са аудио описима, каталога на Брајевом писму и аудио каталога.

  Музеј је отворен за све, између осталог, и захваљујући донацији ОТП банке којом је обновљена фасада Галерије Матице српске, као и улаз у зграду, што је подразумевало и уградњу спољног лифта и рампе у унутрашњем холу, у складу са стандардима инклузивног дизајна.

  Више о изложби „Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности”

  Под Галеријским кровом изложена су уметничка дела из различитих колекција из земље и иностранства која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића. Поред уметничких дела из Народног музеја Србије, Народног музеја Зрењанин, Матице српске, Музеја српске православне цркве, Музеја града Београда, Факултета ликовних уметности у Београду, Националног музеја модерне умјетности из Загреба, и многих других, на изложби се налазе и дела из приватних колекција од којих већина до сада није била излагана, па самим тим ни доступна широј јавности.

  Кроз неколико целина: анегдотски и социјални жанр, религиозно сликарство, портрети, теме из националне историје, везе са Матицом српском, биће представљена и Предићева основна тематска опредељења.

  Међу изложеним сликама су и оне кључне, најпознатије: Девојка на студенцу, Косовка девојка, Надурена девојчица, Весела браћа, Сироче на мајчином гробу, Херцеговачки бегунци и многе друге. Захваљујући сарадњи са Катедром за рачунарску графику Факултета техничких наука у Новом Саду, примени савремених технологија, као и донацији ОТП банке, на изложби су у дигиталној форми доступни и цртежи Уроша Предића из Галеријске колекције, као и иконостас цркве Светог великомученика Георгија у Бечеју.

  Најмлађима ће се дело и лик Уроша Предића приближити кроз едукативни програм „Био једном један сликар. Урош Предић“ и креативне радионице суботом, за младе ће се организовати радионице „Предић као стрип јунак“, а за особе трећег доба програм „Предић у коферу“. Пројекат „Урош Предић за све“ подразумева и инклузивне радионице у сарадњи са организацијом Пер.Арт.

  Током трајања изложбе, посетиоци ће моћи да испрате и квалитетан и садржајан пратећи програм: свакодневна кустоска тумачења у 13.00 и 17.00 сати и предавања стручњака петком у 19.00 сати, од којих ће нека од њих бити превођена на знаковни језик. Захваљујући виртуелној презентацији, која ће бити доступна на сајту Галерије Матице српске, шира јавност, како у земљи, тако и у иностранству, биће у прилици да из удобности свога дома, у било које време „прошета” изложбом и ужива у стваралаштву Уроша Предића.

  Дугогодишња сарадња ОТП банке и Галерије Матице српске

  Успешна сарадња ОТП банке и Галерије Матице српске траје већ седам година. У том периоду, њиховим заједничким радом реализован је низ значајних пројеката као што су Одговорно у култури, изложбе дела Теодора Крачуна, Саве Шумановића, а данас и Уроша Предића. Такође, Банка континуирано улаже у пројекте посвећене дигитализацији националног културног наслеђа.

  Захваљујући донацији ОТП банке, применом савремене технологије, омогућена је јединствена 3D поставка два иконостаса једног од најзначајнијих српских барокних сликара, Теодора Крачуна. На овај начин, посетиоци Галерије су могли да интерактивно искусе барокно сликарство XVIII века.

  У децембру прошле године, скиценблок Саве Шумановића и албум са графикама и цртежима српских и руских уметника из 18. и 19. века дигитализовани су у форми „ФлипБоок“ апликације, док су нека од најрепрезентативнијих дела богате уметничке колекције Галерије Матице српске, која се налазе у депоу, пренета у виртуелну стварност.

  На тај начин ће скиценблок Саве Шумановића из 1917-1921. године и албум са графикама и цртежима српских и руских уметника из 18. и 19. века, међу којима су Христофор Жефаровић, Захарије Орфелин, Захарије Петровић, Јован Четиревић Грабован, од 2023. постати део сталне поставке Галерије.

  Користећи ВР наочаре на лицу места или путем галеријске wеб странице, од јануара 2022. године могућ је и улазак у виртуелни свет депоа Галерије, која поседује једну једне од најбогатијих колекција ове врсте у нашој земљи.

  Овај пројекат симболично је назван „ДигитАрт“, а њиме су обухваћени експонати који до сада нису јавно представљани. Пројекат је реализован захваљујући вредној опреми коју је ОТП банка Србија донирала Галерији Матице српске и уз експертску подршку Факултета техничких наука у Новом Саду.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img