Више

  Николета Новак за „Змај”: Ваш лист потребан је младим читаоцима као важан темељ у изградњи читалачког искуства

  Николета Новак je нешто посебно! Најбоље би било представити je као књижевницу, aли она је и ветеринарка. Позитивна, са красним осмехом, измамљује осмехе деци где год да се појави.

  Децо, често је можете видети у библиотеци, где одржава велики број рaдионица и књижевних вечери, па са родитељима отиђите, чућете свашта паметно, а од свега тога имаћете и велико задовољство.

  Фото: Николета Новак

  Књижевност је нешто заиста посебно. Људи су писали откад су научили слова. Ако бисмо сублимирали дела која су настала пре неколико векова, могли бисмо рећи да је њихова форма слична, а да ли је то заиста тако, објашњава нам наша саговорница.

  – Читајући књиге аутора који су писали било у далекој било у скоријој прошлости, као и писаца са других крајева света и сасвим другачијих традиција, схватамо да смо сви ми, као људска бића, јако блиски и повезaни. И сада нас муче сличне моралне, етичке, али и личне дилеме, делимо егзистенцијалне бриге и страхове, узбуђују нас и инспиришу сличне природне појаве и феномени… Исто тако, када пишемо, црпемо инспирацију и идеје из свега онога што смо прочитали и доживели, али и онога што нам се пренело искуством и доживљајима бескрајног низа наших предака – каже Николета.

  – Писањем се остварује права духовна веза са онима који су нам претходили, баш као што је Стефан Првовенчани и говорио да је „писање разговор са вековима”. Векови говоре нама и ми говоримо (пишемо) о вековним учењима, осећањима и спознајама – додаје наша саговорница.

  Фото: Николета Новак

  Живимо у времену када је важно шта око види, да ли је то један од разлога
  што сте углавном своја дела укомбиновали са сликовницама?

  – Мислим да то нема много везе само са садашњим тренутком. Да би деца развила љубав према књигама и да би оне деци биле привлачне и занимљиве, мислим да је јако важно да буду добро илустроване. У добу када већ треба да пробудимо интересовање детета за књигу оно још увек не зна да чита и заправо су илустрације оно што му држи пажњу и чини књигу интересантном.

  Сви волимо илустрације и оне су веома битан елемент у књигама. Како је наша саговорница усавршавала писање, број илустрација се смањивао.

  Фото: Николета Новак

  – Пошто сам започела каријеру писца за децу пишући књиге намењене најмлађима, логично је било да оне буду сликовнице. Како се мој писани опус ширио и како сам почела више да пишем дечје приче и романе, тако се и количина илустрација у њима смањивала сразмерно са узрастом коме су књиге намењене. Но, свакако мислим да су илустрације много важан елемент дечјих књига, па чак и оних намењених за нешто старији узраст – прича Николета.

  Новакова је прву причу написала када је почела да пише, а то је било и пре поласка у први разред.

  – Чим сам научила да читам, почела сам и да пишем. Моје прво „књижевно дело” настало је и пре него што сам кренула у школу. То је била сликовница коју сам сама и написала и илустровала, а звала се „Прича о тигрићу Миши и његовом пријатељу мајмуну Јови” – присећа се песникиња.

  Као и многи други, и позната књижевница сећа се нашег листа, који је читала као дете. Како каже, сви су једва чекали да га добију у руке.

  Фото: Николета Новак

  – Дан када је „Змај” стизао у школу и међу нас, ђаке, увек је свима био специјалан и једва смо чекали да га макар прелистамо пре него што бисмо га код куће детаљно читали.

  Посебно смо били узбуђени када би стизао број у коме би били објављени резултати Змајевог књижевног конкурса, јер су многи од нас на Змајевим конкурсима редовно учествовали.

  Једнако нам је било интересантно и важно када би рад некога од нас био објављен у „Змају”. Тада би нас награђена особа све почастила бомбонама или неким другим слаткишима и радост би се делила – објашњава књижевница.

  Фото: Николета Новак

  Када се дело преведе у некој другој земљи, то је велика част за аутора. Управо је наша саговорница међу тим писцима, а какав је осећај, објашњава нам кроз осмех.

  – Преведене књиге су прави-правцати амбасадори послати у свет. Мени је веома интересантно, а морам признати да сам и поносна што су и моје књиге такви амбасадори на специјалној мисији дружења са децом на различитим крајевима Земљине кугле – констатује Новакова.

  О књижевним узорима њен став је изричит:

  – У различитим животним фазама имала сам и различите омиљене писце или књиге, али не могу ни за једну књигу или писца рећи да ми је узор. Многе књиге су утицале да се формирам и као особа, и као читалац, и као писац, и пошто и даље много читам, стално се појављују нове књиге које ме одушевљавају, задивљују и које бих волела да сам ја написала – прича наша саговорница.

  Треба радити оно што волите, то констатује и наша саговорница и шаље вам јасну поруку.

  – Када год имам радионице са децом, понављам им да је јако битно да изаберу да раде оно што воле и да ће тако с временом доћи и до личног испуњења и успеха. Пут није увек једноставан. Много чешће је кривудав и са пуно препрека, толико да се деси да многи одустану. Но, ако нас оно што радимо усрећује, ако верујемо у то и посвећујемо му се искрено и од срца, резултати ће сигурно доћи. У то сам сигурна јер сам и сама један такав пут прешла – поручује Николета.


  Нађа и Вук у епозоди Тврдоглави другари


   

  Tема сликовнице ТВРДОГЛАВИ ДРУГАРИ је способност решавања неспоразума и конфликтних ситуација. На примеру двојице одраслих људи Николета Новак је успела да нам покаже да се свака конфликтна ситуација може решити отвореним приступом, разговором и жељом да се проблем реши, а не да се буде у праву.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img