Више

  Јун Фосе – добитник Нобелове награде за књижевност

  Овај писац је један од најважнијих савремених светских драмских аутора, а његове драме игране су у више од 700 позоришта широм света, па и код нас.

  Јун Фосе (1959), норвешки драмски писац, прозаиста, песник, есејиста, аутор књига за децу, добитник је Нобелове награде за књижевност за 2023. годину, за иновативне драмске комаде и прозу која саопштава неизрециво, како је рекао председавајући Нобеловог комитета за књижевност Андрес Олсон.

  Јун Фосе један је од најважнијих савремених светских драмских аутора, а његове драме игране су у више од 700 позоришта широм света, па и код нас.

  Андрес Олсон истакао је да је Фосеово стваралаштво укорењено у језику и природи његовог норвешког порекла, а запазио је и то да овај аутор тематизује најдубље људске мисли, несигурности, страхове, однос живота и смрти, дезоријентисаност и изгубљеност у времену, све до спознаје божанског.

  Стални секретар Шведске академије Матс Малм, јавио је ову сјајну вест Фосеу, који је у том тренутку био за воланом, негде близу Бергена, и будући да је био врло узбуђен обећао је саговорнику да ће до куће возити пажљиво. Фосе је иначе четврти норвешки писац који је добио Нобелову награду, поред Бјорнсона, Кнута Хамсуна и списатељице Сигрид Ундсет.

  „Пресрећан сам и захвалан. Ово признање видим као награду за литературу која пре и после свега тежи да буде књижевност, без других примисли”, пренео је Фосеову изјаву његов издавач „Самлагет”.

  Његово најважније прозно дело „Ново име: Септологија 6-7” Андрес Олсон описао је као магнум опус, који је био финалиста и Међународне награде „Букер” за 2022. годину.

  Јун Фосе објавио је више од дванаест романа, близу 40 драма, више књига прича, песама и есеја.

  Поред „Септологије”, његови најважнији романи су: „Меланхолија”, „Јутро и вече”, „То је Алес”, „Будност”, а његове најважније драме су: „Име”, „Дете”, „Мајка и дете”, „Јесењи сан”, „Девојка на софи”, „Смрт паса”, „Сан”, „Ја сам ветар”, која је играна и код нас, у режији Стевана Бодроже.

  Жак Тестар, један од Фосеових издавача, рекао је да је стил овог аутора јединствен и већ после пар реченица читалац закључује да то не би могао да напише нико други. Запазио је и то да је Фосеова проза музикална као поезија, укорењена у пределе западних фјордова, где је одрастао, а додао је и то да је важно да он пише на нинорску, језику мањине у Норвешкој, што је само по себи политички акт.

  Јун Фосе објављиван је и код нас, а у издању „Архипелага” штампан је његов кратки роман „То је Алес” (2009) у преводу Мирне Стевановић.

  Већ тада Фосе је био познат писац. Наши читаоци су после читања овог кратког романа стекли прве утиске о природи његове прозе која носи снажан драмски набој, психолошку мотивацију јунака и језичку перфекцију. Будући да је Фосе превасходно сјајан драмски писац и његова проза има изражен тај интензитет драмског у приповедању, а главна одлика његових ликова је стално преиспитивање. Роман „То је Алес” исповест је главне јунакиње чији је муж нестао у олуји у норвешком фјорду.

  Она даје подједнако снажне аргументе за могућност да је то била несрећа, као и за случај да је њен муж искористио временску непогоду како би мистериозно нестао из њеног живота. Фосеово мајсторство приповедања уочљиво је и у овој књизи малог броја страница, на које стаје читав један свет.

  Уопште, Фосеови ликови стално се преиспитују и имају потребу да схвате околности одређених догађаја, на основу којих покушавају да осмисле свој живот. Фосе стално истражује и мења своје изразито модерне приповедне технике, као начине помоћу којих се могу разумети феномени савременог начина живота – рекао је Гојко Божовић за Политику.

  Фосеове драме и поезију код нас је објавио „Трећи трг”. Главни уредник „Трећег трга” Дејан Матић истиче да ће уочи предстојећег Међународног београдског сајма књига објавити прве две књиге Фосеовог кључног романа реке „Септологија” под насловима „Друго име” и „Ја сам неко други”, а трећи део излази на пролеће, у преводу Радоша Косовића. По Матићевим речима, „Септологија” обједињује најважнија прозна дела Фосеа, а главни јунак, познат из „Меланхолије” сликар је који о себи говори у трећем лицу, преиспитујући свој живот и своје стваралаштво.

  „Блум издаваштво” кућа је која је објавила Фосеову „Меланхолију”, роман првобитно написан у два дела, (док аутор данас инсистира на његовој целовитости), који комбинује историјске чињенице са фикцијом, увлачећи читаоца у свет уметникове душе и која поседује и невероватан дар да увиди божанствену лепоту света тамо где је други не би видели.

  Јун Фосе је један од најважнијих писаца европске и светске књижевности те није велико изненађење што је ове године добио Нобелову награду за књижевност. Дуги низ година важио је за једног од фаворита, како због свог свеобухватног приступа књижевности (као аутор драмских комада, прозних дела и књига поезије) тако и због свог иновативног схватања језика и стила, другачијег погледа на свет и човека. Брижљиво грађена поетика овог писца дошла је до изражаја у роману „Меланхолија”, у којем писац, комбинујући историјске чињенице са фикцијом, дочарава уметников унутрашњи свет, тананост душе суочене са понекад суровим, стварним светом. Снагом језика, специфичним лиризмом, јединственим приповедачким поступком, Јун Фосе је успео да изговори неизрециво, оно што је у књижевности и најтеже и најлепше– рекла је за Политику Тамара Крстић, уредница „Блум издаваштва”.

  Фосе је рођен 1959. године у области Хаугесанд на западу Норвешке, где и данас повремено живи, као и у Аустрији, али и у „Пећини” у Ослу, почасној резиденцији од националног значаја коју је норвешки краљ наменио искључиво највећем живом уметнику. Фосе је добитник и Европске награде за књижевност, Награде нордијског савета за књижевност и Шведског савета за књижевност.

  Змај/Политика

  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img