Више

  Пет деценија часописа ”Змај”; Ово, најтеже време, Борба 2004.

  Данас, на Савиндан, велики дан српске духовности, у Удружењу књижевника Србије (у 13 часова), свечано ће бити обележено пола века часописа за децу „Змај“, који је покренут у јануару 1954. године.

  Реч је о најстаријем часопису за децу у Европи, покренутом после Другог светског рата, чији су оснивачи били Десанка Максимовић, Мира Алечковић, Арсен Диклић, Бранко Ћопић, Григор Витез, Александар Вучо, Душко Радовић и други. Уз њега су стасале генерације врсних писаца за децу, а преко њега су се одређивали естетски критерији укуси.

  Тим поводом јуче је у КПЗ Србије одржана конференција за новинаре, на којој је Мира Алечковић, последња од живих оснивача, као и дугогодишњи главни уредник, евоцирала успомене на почетке излажења „Змаја“, часописа који негује традицију великог писца чије име носи. Подсетила је на његове успоне и врхунце, на потешкоће којих је такође било. Међутим, најтеже су, вели, ововремене, јер је изостало – суфинансирање часописа управо у години његовог јубилеја.

  Познати писац за децу Мира Алечковић је подсетила да овај часопис никада није уређивала ни партија ни држава, већ искључиво најугледнији писци. Из тих разлога, поједини његови делови или бројеви у целини преузимани су, превођени и објављивани својевремено у европским престоницама, у Паризу, Москви, Варшави, Братислави, Букурешту…“Аска и вук“ у другом броју ”Змаја”

  Изнела је још један занимљив податак: на наговор редакције часописа Иво Андрић је наменски написао своју чувену приповетку „Аска и вук“, која је објављена у другом броју “Змаја. На данашњој свечаности, о овоме и другим занимљивостима биће речи. Такође, биће уручене специјалне плакете часописа писцима, школама, институцијама и редакцијама, онима који су доприносили његову стасању и угледу међу читаоцима. Међу добитницима је и Културна рубрика “Борбе“.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img