Више

  Kњига „Гига прави море“ добила ново издање

  Прва књига Јасминке Петровић „Гига прави море“ појавила се у новом издању, уз илустрације Ане Петровић, саопштила је данас издавачка кућа Креативни центар.
  – Ретки су они који су заиста имали ту привилегију да виде и прочитају ову књигу. То није тако необично уколико се има у виду чињеница да се прво издање у невеликом тиражу појавило давне 1996. године – подсећа се у саопштењу.
  Прво издање са илустрацијама Добросава Боба Живковића објавио је СМС Тим Талената, а Креативни центар је саопштио да се „данас књига ‘Гига прави море’ налази пред нама у новом руху – са крајње сведеним илустрацијама Петровић.

  – Гига и Цврчак, јунаци приче, уводе нас у простор маште и игре, тамо где има и смеха и радости, где су дани обојени живим бојама. Ту немогуће постаје могуће и стварно, па тако и једно море…може да постане рођендански поклон – навео је Креативни центар.

  Петровић се присетила да је повод за писање књиге била је игра њеног сина Игора с његовим пријатељем Гигом, нако које би се Игор врачао кући усхићено говорећи: „Мама, Гига и ја смо направили планину!“ и „Гига и ја смо направили море!“.

  – Отишла сам на пољанче иза зграде и имала шта да видим – у трави су усправно стајала три дрвца која су се у једној тачки ослањала једно на друго. Дечаци су трчкарали око та три дрвца и узбуђено ми објашњавали: ’Овде је плажа…Овде је море… – навела је књижевница.

  Петровић је имала осећај да је „тог тренутка, на том пољанчету, спознала бескрај дечје маште и невиности“, помисливши „зашто ова лепота и доброта нестају када закорачимо у свет одраслих?“

  Узрок за писање књиге „Гига прави море“ био је почетак рата деведесетих на територији некадашње Југославије, када су Петровић „пред очима наизменично искакале бруталне ратне слике и слика она три дрвца у трави“.

  – Одакле нама одраслима право да кваримо дечју игру?’, помислила сам. Зар су наше бедне људске слабости важније од светлуцаве и распеване дечје маште? – навела је Петровић.

  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img