Више

  Румунија предала улогу госта Сајма књига Француској

  Почасни гост Међународног београдског сајма књиге Румунија традиционалним чином последњег сајамског дана предала је „Отворену књигу“ Француској.

  Румунска амбасадорка Силвија Давидоју је уручила данас симболично „Отворену књигу“ амбасадору Француске Пјеру Кошару, чије ће земља бити почасни гост следећег 66. Сајма књиге 2023. године.

  Током свечаности на Сајму књига, Давидоју се захвалила организаторима за „осам дивних дана током којих је Београд штанду Румуније био одличан домаћин“.

  Давидоју је подсетила да се уз веома богат програм штанда представили румунски писци, издавачи и представници Министарства културе Румуније са високим професионализмом.

  Навевши да су посетиоци оценили да је Румунија представљена на високом нивоу, Давидоју је рекла да очекује ће се њена земља вратити на Сајам књига.

  У свом говору, Кошар је оценио да чин примопредаје симболизује снажну приврженост Србије франкофонији, додавши да се радује учешћу Француске на Сајму књига који је од изузетног значаја за његову земљу.

  Према његовим речима, следећи Сајам књига биће прилика да се заједнички истакне сарадња Француске и Србије, а његова амбасада и Француски институт потрудиће се да кроз књижевност истакну динамичност веза у области издаваштва.

  Кошар је истакао да ће то бити прилика и да се говори о другим областима, као што су туризам, спорт и гастрономија у сусрет Олимпијади у Паризу 2024. године.

  „Потрудићемо се да истакнемо значај књиге у свим облицима, попут аудио и дигиталне књиге, истакнемо сарадњу у области стрипа који је снажно заступљен у Србији и Француској, а биће и традиционалне књиге из свих области“, навео је Кошар.

  Најавивши да ће Француска звати на Сајам књига истакнуте представнике своје књижевности, Кошар је рекао да је Ерик Емануел Шмит „резервисао датум“, да је позвана Лејла Слимани, а жели да дође и Том Пикети.

  Кошар је рекао да ће Француска предложити свим партнерима у Београду и Србији да јој се придруже у представљању, и позваће позоришта, музеје и представнике цвилиног друштва да посвете посебну пажњу француском стваралаштву.

  Према његовим речима, кроз представе, изложбе и концерте може се идуће године очекивати „француска сезона у бојама михољског лета“. Координатор пројекта сајма Љиља Шошкић је истакла да се са поносом приводи крају „још један у низу успешних и великих празника издаваштва и српске културе“.

  Подсетивши да се Сајам књиге одржава после двогодишње пандемијске паузе, Шошкић је рекла да је манифестација од 23. до 30. октобра под слоганом „Повратак написаних“ привукла 416 дректних излагача, од чега 325 домаћих и 91 инострани.

  Према њеним речима, укупан број директних, индиректних излагача и заступљених фирми је 854, уз одржана 525 програма, у организацији Београдског сајма и издавача.

  „Број посетилаца очекујемо да ће бити на нивоу свих досадашњих година.

  Сајам књига је потврдио реноме прворазредног догађај из културе“, навела је Шошкић.

  ФОТОТанјуг
  ИЗВОРТанјуг
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img