Више

  Сто седамнаест година од рођења Јована Јовановића Змаја

  Јован Јовановић Змај био je један од највећих лиричара српског романтизма. По занимању био је лекар, а током целог свог живота бавио се уређивањем и издавањем књижевних, политичких и дечјих часописа. Најзначајније Змајеве збирке песама су Ђулићи и Ђулићи увеоци, прва о срећном породичном животу, а друга о болу за најмилијима.

  Поред лирских песама, писао је сатиричне и политичке песме.

  Први је писац у српској књижевности који је писао песме за децу

  Јован Јовановић Змај је творац српске поезије за децу и њен највећи представник.  Песму о Гаши, Јован Јовановић Змај је објавио 1858 године, а за живота је написао преко 450 дечијих песама.

  Дечије песме Чика Јове Змаја

  Дечије песме Чика Јове Змаја је обухватају цело детињство од колевке до дечашства, са свим оним што припада дечјем свету: играма и играчкама, животињама, односом према одраслима итд. Урођена љубав према деци, а посебно смрт његове деце, снажно су подстакли Змаја да пише за децу.

  .

  То је радио свих педесет година свога певања и ово је најобимнија област стварања Чика Јове Змаја. Песме за децу имале су пре свега васпитну функцију, али је из ње проистекла и родољубива функција: задатак ових дечијих песама је да дете уведе у проблеме света и живота на једноставан и приступачан начин, кроз згодне ситуације, добро одабраним „јунацима“, ведрим тоном, топлом љубављу.

  Дечије песме чика Јове Змаја имају најтрајнију вриједност не по умјетничкој, него по етичкој вредности. Тиме је Змај постао родоначелник песништва за децу у српској поезији и најзначајнији представник ове лирске врсте.

  Покренуо је и уређивао познати дечји лист Невен од 1880. године до своје смрти, 1904. године. Након његове смрти, овај посао су преузели његови следбеници, а лист Невен са повременим прекидима излази све до данас.

  Најпознатје песме за децу чика Јове Змаја јесу: Ђиха ђиха четри ноге, Пачија школа, Таши таши танана, Зима зима е па шта је, Ал је леп овај свет (која није изашла као песма за децу, већ се појавила у збирци песама Ђулићи).

  Кроз своју лирику

  Кроз своју лирику Чика Јова Змај усрећио је, васпитао и одгајио генерације малишана, а није имао бар мало зрнце среће да ужива у одрастању своје деце и љубави његове жене Руже. Умро је у Сремској Каменици 1904. године. Сремска Каменица је некада носила име Змајева Каменица, у част Јована Јовановића Змаја.

  Наш часопис носи име овог познатог књижевника, верујемо да ћемо и ми наставити стопама славног песника, кроз наш уметнички допринос култури.

  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img