Више

  Манастирски конак у Новом Горажду дом прве штампарије у БиХ

  Манастирски конак у Новом Горажду дом прве штампарије у БиХ

  Ново Горажде – Археолози из Бијељине и Требиња, откопавши зидине старог конака у порти храма Светог Ђорђа у Доњој Сопотници у Новом Горажду, пронашли су остатке православног манастира под чијим окриљем се налазила Горажданска штампарија, најстарија у БиХ. Ова штампарија, која је била друга по важности на Балкану послије Цетињске, на том месту налазила се од 1519. до 1523. године, а у њој су штампане богослужне књиге на ћирилици. Штампарију је основао Божидар Горажданин, а после четири године рада опрема је пренесена у Трговиште у Румунији гдје је штампарија наставила да ради.
  Директор Музеја Херцеговина Ивана Грујић истакла је да је пронађен средњовековни манастирски комплекс у коме је, у једном његовом делу, била смештена штампарија.

  – Сама зграда штампарије није постојала као засебна институција него је била смештена у манастирски конак – додала је Грујићева.

  Поред зидова конака са две засебне просторије откривена је и средњовековна керамика и 12 гробних места са скелетима.

  Милијана Окиљ из Завода за заштиту културно-историјског насљеђа Републике Српске рекла је да ће се после завршетка ископавања обавити превентивна заштита археолошких остатака како не би били оштећени у току зиме, а онда следи конзервација.

  – Захвални смо свима оним који су учествовали у пројекту а тек престоје радови у порти цркве – рекао је Андрић.

  Музеј

  Планирано је да до 2019. године буде изграђен музеј горажданске штампарије, с обзиром на то да се тада обиљежава 500 година од њеног оснивања.

  – Кроз пројекат изградње музеја горажданске штампарије откривени делови зидова и остали предмети биће уклопљени у њега – рекла је Милијана Окиљ.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img