Више

  Отворене 65. Змајеве дечје игре

  Фестивал посвећен стваралаштву за децу трајаће до 12. јуна, а програм ће бити реализован на више од 30 локација у Новом Саду и околним местима. Деца и они који за њих стварају окупили су се у некадашњем дому, сада музеју, једног од највећих дечјих песника чика Јове Змаја. Привилегију да фестивал отвори добио је књижевник Божидар Мандић који је овогодишњи носилац Змајевог песничког штапа.

  „Наравно емоције увек дејствују, раде и ја лично мислим да деца најбоље пишу поезију и то су били моји узори, ја припадам једном филозофском правцу који називам децијархат“, Божидар Мандић, носилац Змајевог песничког штапа за 2022. Годину.

  Преко 4 хиљаде деце

  „Ми очекујемо преко 4 хиљаде деце из читаве наше земље који ће представити своје уметничко стваралаштво. Припремали су се годину дана и сада желе то да представе новосадској јавности и гостима града.

  У част великана, до 12 јуна, биће изведени програми на више од 30 локација у граду. Добитници овогодишњих признања Змајевих дечијих игара су писци Зоран Пеневски и Снежана Шаранчић Чутура, док је награда Змајев песнички штап припaлa књижевнику Божидару Мандићу.

  Изјаве Божидара Мандића и Љубивоја Ршумовића

  „Ја се борим за један другачији свет у којем ће дете предводити филозофију цивилизације. Дете има предлоге, а одрастао човек, будимо искрени, нема више предлога“, каже Божидар Мандић, добитник награде „Змајев песнички штап“.

  „Од Змаја свакако, кога славимо и данас, и сваког јуна овде у Каменици, заиста почиње једна врста револуционарног преображаја стваралаштва за децу, односа према деци“, сматра песник Љубивоје Ршмовић.

  ФОТОПромо
  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img