Више

  Седам лепих деценија нашег ”Змаја”

  Драга децо,

  Знате ли шта је то „Змај“?

  Не, не мислимо на малу слатку животињу која кад се наљути уместо ружних речи суне ватру, и лети по небу. Мислимо на нешто сасвим другачије, на нешто што је као и он малo, који на својим странама има речи и слике. Мислимо на часопис „Змај“, који већ 70 година долази до вас и прави вам друштво.

  Да, добро сте прочитали, 70 година! Да ли је то дуго или кратко, то ћете ви закључити. За све нас ово је веома важан јубилеј, који заслужује велику прославу. Зато смо вас све позвали да кроз овај текст будете са нама и да се док га читате заједно радујемо и забављамо, кроз причу.

  Желимо да вам кажемо нешто веома занимљиво и посебно. Како је наш „Змај“ постао „Змај“, и како и даље траје све ове године.

  Све је почело једног хладног јануарског дана те 1954. године. Тада су креативни писци у дружењу са вама дошли на идеју да створе лист у коме ће се налазити ваше песме, приче, бајке, загонетке, питалице, и цртежи које осликавају ваше детињство.

  Помогли сте им да направе часопис који ће бити ваш, у коме ће се налазити само лепе и занимљиве ствари. Ви сте им били инспирација да створе нешто ново, креативно  следећи вашу машту. Желимо вам, лица увек буду намејана, док га читате и да се и даље дружите са нама. Ви сте показали путоказ како да наш часопис буде другачији од свих осталих, да буде јединствен и посебан, да буде најбољи часопис за децу на свету.

  Зато смо и одабрали, и једно посебно име за њега: „Змај“.
  Зашто, баш „Змај“?

  Зато што је то име носио један од највећих српских песника, који је живео пре више од сто година, и који је писао најлепше песме за децу. Тај песник се звао Јован Јовановић, али су га из миља звали Чика Јова Змај. Он је био веома добар и паметан човек, који је волео децу, животиње, природу, љубав, који је знао много тешких и лепих речи, који је умео да се насмеје и да насмеје друге, и вас децу. Он је био највећи змај међу песницима, али и највећи песник међу змајевима. Сигурни смо да га се и ви сећате.

  Први број „Змаја“, јануар 1954.

  Ваши паметни и креативни уредници, заједно са вама, хтели да часопис наследи дух и дело Чика Јове Змаја, да наш лист буде као његова песма, да се чита и да траје вековима. Зато су га тако и назвали.

  А ко су били ти паметни и добри људи, који су створили ваш „Змај“?
  Они су:

  Мира Алечковић, дугогодишња главна и одговорна уредница нашег часописа, која је писала песме, приче, романе за децу и младе, која вас је учила како да волите књиге и да пишете своје.

  Гигop Витез, писао је песме за децу, које су биле једноставне и лепе, које су говориле о свакодневним стварима, али и о чудесима и тајнама. Сигурно су вас научиле како да разумете и волите свет око себе.

  Александар Вучо, био је веома маштовит и духовит песник, који је правио забавне и необичне стихове,  играо са звуцима и значењима, који је вас учио како да се играте и забављате кроз стихове које је писао.

  Арсен Диклић, писао је приче и романе за децу, описивао живот и доживљаје дечака и девојчица у Војводини, који вам је слао поруку како да цените и поштујете своју земљу и свој народ.

  Бранко Ћопић, био је најсмешнији и највеселији писац за децу, најчешће је писао о животињама и људима у Босни, а уз његове стихове, могли сте стално да се насмејете  и да се радујете животу.

  Ови паметни и добри људи, су били први уредници и аутори вашег часописа „Змај“. Заједно са вама су га кројили са много љубави и труда, са много знања и мајсторства, са много наде и вере. Они су га правили, за све вас, драга децо, за вашу радост и срећу, за ваш раст и развој, за будућност и успех.

  Али нису само они били заслужни што је наш „Змај“ доживео оволико. Током свих ових година, било је још много добрих и паметних људи, који су се придружили нашој великој књижевној породици.

  То су и други уредници који су га пратили кроз деценије, писаци, песници, илустратори, фотографи, штампари и другии, који су са вама допринели да наш „Змај“ буде бољи и лепши, занимљивији и кориснији, разноврснији и богатији. Било много других имена, која бисмо вам могли набројати, али то би трајало предуго, и не бисмо стигли до краја приче.

  Зато ћемо вам само рећи, да сте сви били веома важни и драгоцени за наш „Змај“, и да  заслужујете наше поштовање и захвалност.

  Данас, када је „Змај“ стар 70 година, он је и даље заједница, наша породица и школа за децу. Он Вам пружа могућност да се изрзите, да се дружите, да учите. Зато вас позивамо, да и даље да будете  активни, креативни, и паметни, а сигурни смо да то јесте. Ми вас зовемо да будете део његове историје, његове садашњости и његове будућности.

  Желимо да наставите да га читате, да пишете за њега, цртате, да шаљете предлоге и да га коментаришете, критикујете, или хвалите, али и да нас као и до сада подржавате, и волите.

  Будите и даље најбоља деца на свету.

  Хвала вам пуно и срећан нам рођендан!
  А сад, до наредног јубилеја.

  Главни и одговорни уредник, Михајло Жиловић

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img