Више

  Како су постали писци – Драгиша Пењин

  Како су постали писци – Драгиша Пењин

  Песпик, приповедач, романсијер, драмски писац, Драгиша Пењин каже да му је писање за децу највише срцу прирасло. За њих неуморно пише књиге, сарађивао у више часописа и иовина намењених најмлађем узрасту. Рођен је 1925. године у Шапцу у коме је одрастао и стално боравио.

  Оно што можда нисте знали

  Завичај му је врело књижевних инспирација, прави мајдан разноразних дечјих догодовштина, веселих и мање весслих, подједнако занимљивих и пријемчивих за душе деце целога света.

  Па питање како се осмелио да пише, оп доброћудно искрен не скрива да то заиста не зна, После краћег размишљања објашњава да је песмице у себи срицао и пре поласка у основну школу. Једном се оемелио да своја песничка умећа обелодани најбољим другарима у игри и чује њихово мишљење.

  Сложно су гракнули да им се песмице свиђају и наставили да се играју жмурке. Мали песник није одолео жељи да своје песничко умеће искористи за придобијање наклоности плавокосе девојчице у комшилуку, често запитересоване да посматра птице на дрвећу и крововима кућа.

  Он је жарко желела да се нека птичица нађе у њеној руци да је помилује и нахрани мрвицама хлеба. Драгиша је брзо схватио за чим девојчица чезне, песнички расположен пригнуо се њеном лицу и самоуверено кликнуо: ‘ Даћу. ти птице, Анкице!“ … Она је безазлена поверовала да су Драгишина јата птица које прођу изнад града и слећу у крошње оближњих липа.

  Нестриљива девојчица свакодневно га је запиткивала када ће добити само једну од обећаних птица, Не знајући како а улови неку птичицу, он је неуверљиво обећавао: Сутра, Анкице“ . Од Драгишиног „сућра“ до „сутра девојчица није имала никакве вајде.

  Школски дани

  У другом разреду основне школе Драша је прозван клницем који пише допадљиве стихове, Наредне године то је потврђено његовом вредном песмом „Свети Сава“, објављеном у дечјем листу „Зорица“, који су радо читали основци, њихови родитељи, баке и деке. Песма је посебно расположила Драгишиног учитеља Жику Весовића који је захтевао да је млади  рецитују на традиционалној учитељској забави.

  Познати варошки глумац Света Суза је задужен да Драгишу научи да правилно и са одговрајућим нагласцима казује своје стихове. Шапцу, похвално је оценио и познати књижевник Станислав Винавер и препоручио да се штампају.

  Одломак, Змај, јануар 1996. година.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img