Више

  Школска слава – Свети Сава

  Данас се прославља празник Свети Сава који је уједно и школска слава и који се обележава у знак сећања на Саву Немањића који је умро у Трнову, у Бугарској.

  Умро је 25. јануара 1236, на повратку из ходочашћа у Јерусалим, после једне дипломатске мисије за Бугарску архиепископију.

  Према записима из тог времена, глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију 27. јануара, па се у СПЦ на тај дан служе литургије.

  Сава Немањић, Свети Сава је утемељивач Српске православне цркве, државе и школства. Сматра се зачетником српске средњовековне књижевности, заштитник је просветних установа.

  Године 1219. издејствовао је аутокефалност СПЦ, а његова дела „Номоканон“ (1220) и „Синодик православља“ (1221) постали су правни и духовни стубови српске државности.

  Његовом заслугом основани су књижевни и школски центри у манастирима.

  Мошти Светог Саве сахрањене су маја 1237. у манастиру Милешева, а отоманске власти су их ископале и 1594. спалиле на Врачару, у Београду.

  Школе у Србији сечењем славског колача и приредбама ученика обележавају школску славу, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.

  Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти.

  После полувековне забране од комунистичког режима, 1990. године поново се враћа као школска слава.

  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img