Више

  Београдски основци изабрали најбоље дечје књиге

  Велики дечји жири, састављен од београдских основаца за најбоље дечје књиге, за млађи и старији узраст, прогласио је дела „Арчи пас који воли књиге“ и „Масамба луталица“ чији су аутори Горан Марковић и Гордана Малетић, саопштили су организатори награде „Доситејево перо“ која се додељује 26. пут.

  Жири састављен од 123 ђака одлучивао је између 39 књига домаћих аутора објављених 2022. године – 15 их је било за млађи, а 24 за старији узраст.

  Друга награда „Доситејево перо“ за млађи узраст, како је речено Тањугу, припала је Оливеру Јанковићу за „Загонетни случајеви инспектора тражића“. Трећу награду, због истог броја гласова, освојили су Милена Северовић и Душко Домановић за књиге „Маслачкова медицина“ и „На врх дима из димњака“.

  Највише гласова дечјег жирија старијег узраста, после победничке чији је аутор Малетић, а којој је прва награда „Доситејво перо“ припала више пута до сада, добила је књига „Боквица“ Миланке Станкић. Трећу награду дели пет књига – „Суперхерој из мог комшилука“ Николете Новак, „Чуда божја“ Александра Миљевића, „Како сам заволела своје име“, Соње Вукомановић, „Легенде о тајанственој Србији“ Татјане Ковачев и „Зеленбабини дарови 3 – Новчић Судбине“ Иване Нешић.

  За нешто више од четврт века, од када су деца добила прилику да се изјашњавају о за њих написаним књигама, за најбоље више пута деца су прогласила још само дела која су написали Градимир Стојковић, Слободан Станишић, Јасминка Петровић, Урош Петровић, Силвија Оташевић и Весна Видојевић Гајовић.

  Награду „Доситејево перо“ покренули су 1997. године библиотека Града Београда и организације „Пријатељи деце“ општина Вождовац и Земун према Конвенцији УН о правима детета да изразе мишљење о делима написана за њих, а на иницијативу писца Божидара Пешева.

  Организатори су изразили жаљење што је овогодишњи жири био мање бројан у односу на раније године, када је у доношењу одлуке о најбољим књигама учествовало и 300 деце.

  Награде дечје критике „Доситејево перо“ за најбоље књиге у 2022. писцима ће бити уручене 12. октобра у 12.00 у згради Општине Вождовац.

  Победничке књиге издања су „Пчелице“ и „Креатвиног центра“ – издавача чијим књигама је ове године припало шест награда.

  Четири награђене књиге издање су Пчелице из које наводе да за њих ова прва награда има посебну емотивну симболику.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img