Више

  Да ли знате како настаје снег?

  Снег који се сматра симболом зимске сезоне извор је радости и забаве за многе. За оне који се диве снежним падавинама увек је занимљиво како настаје снег. Постоје многе области у којима снег никада не пада, па самим тим ова врста падавина је занимљива за људе који га никад нису видели.

  Снег спада у чврсте падавине, која се састоји од малих кристала леда када је темперература на тачки смрзавања. Ниске температуре и специфична влажност у атмосфери су два најважња услова да би се снег формирао.

  У зависности од географског обележја регије, надморске висине, влажности, температуре и ветра можемо разликовати више врста снега. Занимљиво је како настаје снег и како долази до снежних падавина у зимским месецима.

  Сунчеви зраци нису јаки током зимског раздобља. На висини где су облаци температуре су ниске, водена пара се диже и претвара у кристале леда чији пречник је 0,1 мм. Честице водене паре се кристализирају у лед. Када се кристали леда залепе тада се формирају снежне пахуље.

  Најважнији услови како настаје снег

  Сигурно сте пуно пута тражили објашњење како нстаје снег. Наиме, снег је један од најфацинантнијих природних феномена. Да би се снег формирао температура мора бити 0 степени целзијуса или мање. Али, да би се овај процес одвијао неопходно је да постоји одговарајући ниво влажности.

  У подручјима која су замрзнута где је недостатак влаге није могуће формирање снега. Дајући одговор на питање како настаје снег, можемо видети многе занимљивости на ову тему. Многи не знају да 95% пахуља остаје у ваздуху, због чега је снег одличан изолатор.

  Зато није изненађујуће да се неке животиње покривају снегом како би лакше поднеле хладноћу. Иако је многима занимљиво како настаје снег, стварање пахуља је знатно фасцинатније.

  Снежне пахуље које се спуштају на земљу су различитог облика. Оне могу бити звездастог, шестаугаоног или игличастог облика, а многе од њих нестају пре него што се спусте на тло. Оно што је интересантно је да се снежне пахуље у многим културама сматрају симоблом чистоће и често су метафора за оно што је јединствено и непоновљиво.

  Како настаје снег и пахуље

  Ако знате како настаје снег, можда сте се запитали како се формирају пахуље? Снег и снежне пахуље спадају у јединствено дело природе. Формирање снежних пахуља је фасцинатна појава којој ретко ко може одолети.

  Познато је да се током историје многе цивилизације привлачила ове необична појава кристализације воде. Јединствена геометрија пахуља и њихов процес формирања сматрао се у давној прошлости феноменом, но наука је о томе дала објашњење.

  Када је температура ниска испод 0º степени Целзијуса, капљице воде се кондензују на честицама прашине. У зависности од путање ових честица, односно температре и влажности ваздуха настали кристали леда се спајају и расту, што сваку пахуљу чини јединственом.

  У зависности од температуре ваздуха и ледених кристала који се скупљају, формиране пахуље могу бити зрансте које се брзо топе или не. Облик снежних пахуља може варирати, где имамо 48 различитих врста ових формираних облика. Можемо видети да је један од главних фактора у процесу како настаје снег температура, па уколико желите видети бајковите снежне пределе морате бити у подручју где је хладно.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img