Више

  Како су постали писци – Миломир Краговић

  Миломирову склоност и таленат за писање најпре је уочио Мика Матовић, наставник српског језика и књижевности. Он је обично издвајао дечакове писмене школске саставе и показивао осталим ученицима за узор. Уверљиво је објашњавао шта је у тексту лепо срочено у духу нашег језика, а није се клонио замерке на неки стилски и граматички пропуст.

  Дечак је био охрабрен подршком и стално се трудио да се усавршава у писању кратких постских и прозних остварења. Временом је тежио да оригинално пише, да постане препознатљив по своме начину изражавања и друкчији од осталих писаца у обраћању најмлађима.

  Наставник Матовић стално је подстицао дечака да чита књижевно вредна дела класика и савременика, да размишља о њиховој суштини и порукама. Упућивао га је управнику Краљевачке градске библиотеке да му помогне у одбиру књига за његов узраст.

  Управник Милан Грубић био је предусретљив према младом читаоцу и одабирао му занимљиве песничке и прозне књиге. Посебно му је препоручио, поред осталог, песме Јована Јовановића Змаја, објаснивши да је Чика Јова први у нас имао особен приступ ствара-лаштву за децу и њихове доживљаје света и средине у којој стасају и уче.

  У Змајевим песмама, каже Миломир, нашао је многе одговоре на питања о књижевном стваралаштву и друга, сањарио да. пише тако добро и допадљиво попут Чика Јове, да његове књиге привлаче пажњу читалаца.

  Дечак је тада занавек схватио да мора много да чита, да бриж-љиво дотерује и осмишљава књижевне зачетке и вешто их разгранава у песмицу и причицу. Био је упоран, трагао за лепим књигама и животним догодовштинама погодним за књижевну обраду.

  Mиломир и даљи ток његовог књижевног рада

  Миломир је желео да у дечјој штампи објави неки сопствени књижевни прилог и сазна мишљења бројних младих и старијих читалаца и да се најави као писац. У то време, пре три деценије, „Дечје новине“, из Горњег Милановца, управо су расписале наградни конкурс за причу.

  Конкуренција је била прилично јака, али се Миломир одважио да учествује. Написао је причу „Пријатељи“ и упутио редакцији. Жири је причу прогласио најбољом од свих приспелих и наградио првом наградом. Миломир је тада био више него срећан и наставио да сарађује у поменутим дечјим новинама и „Ибарским новинама“.

  Он је зазирао од шаблона и настојао да се разликује од осталих писаца, својих савременика. У његовом писању, за разлику од других, присутна је иронија, гег, отвореност, више истине.. Мало обрнутог, коцкастог, боцкастог – закључује Краговић.

  Пишући за децу, писао за своју душу

  Писац тога мора бити свестан, брусити стихове и прозу и избегавати и најмање баналности.

  Наша деца су паметна и не може им се потурати нешто безвредно.

  Књижевник Миломир Краговић је рођен 1949. године у Рашкој и један је од наших најзаслужнијих прегалаца у издавачкој делатности коју обогаћује новим књигама за децу и одрасле. Сада се налази на челу издавачке куће „Верзалпрес“ и обликује модерно издаваштво, упоредно са писањем за децу.

  Његова књижевна остварења повољно су оцењена од познатих критичара и бројних читалаца. У овој години заслужено је добио Змајеву књижевну награду за стваралаштво за децу.

  Милорад ГОНЧИН , Змај октобар 2000. година.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img