Више

  Представљена монографија о Душку Радовићу

  Монографија „100 година Душка Радовића“ је конципирана као омаж Радовићевом литерарном стваралаштву, изјавила је данас њен приређивач Зорица Хаџић, на представљању у оквиру Београдског сајма књига.

  – Књига је пре свега споменик несвакидашњем и посебном човеку. То је књига о Радовићу, али и књига Душана Радовића. Читаоци ће се упознати са његовом неиспричаном интимном и литерарном историјом – рекла је Хаџић.

  Према њеним речима, две године је радила желећи да направи књигу „о непознатом Душку Радовићу“, које не би било без сарадње са његовим сином Милошем Радовићем који јој је дао подршку и имао поверење да јој отвори породичну архиву.

  Монографија објављена поводом 100. рођендана писца Радовића, поред необјављених текстова, бележака и цртежа, садржи и његову приватну и пословну преписку, сведочења блиских пријатеља и сарадника, као и скенирану архивску и другу грађу.

  За изглед монографије великог формата на преко 500 страна су задужени Борис Миљковић, Славимир Стојановић Футро и Душан Шевић, а песник и академик Матија Бећковић се у књизи појављује као наратор чије приповедање повезује прикупљену грађу.

  – Бећковић је био најбољи пријатељ Душка Радовића. Нисам имала бољег саговорника од њега. Били су нераздвојни као петак и субота -додала је Хаџић.

  У свом обраћању посетиоцима на испуњеном штанду Поште Србије, Бећковић је подсетио да је Радовић волео реч чаробно и да његов рођендан обележавамо „чаробном књигом године“.

  Према његовим речима, Радовић је „на својој стогодишњици живљи него што је икада био, ниједног дана није био мртав, а томе се није надао“.

  – Обожавао је јасноћу и презирао све што је вештачко и измишљено. Био је учитељ модерног мишљења и писања. То све пише у овој књизи – истакао је Бећковић.

  Новинарка и дугогодишња сарадница Радовића на радију Студио Б Брана Милунов је истакла да ће се овом „дивном књигом открити многа лица Радовића“.

  Милунов се присетила да је ујутро пред емисију „Београде, добро јутро“ Радовић био мргудан и нерасположен тражећи инспирацију, а по њеном емитовању би постајао расположен.
  Према њеним речима, Радовићево треће лице је било подстицајног човека који је умео да кратко похвали реченицом: „Било је добро“.

  Из Пошта Србије су навели да су као друштвено одговорна национална компанија подржали објављивање књиге „100 година Душка Радовића.

  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img