Више

  Динин новогодишњи поклон, Дина Морис

  Динин новогодишњи поклон
  Aутор: Дина Морис

  Дина је једно од најдоброћудније деце која су икада живела, али је веома, веома лења. Ништа она не воли, нити воли, толико да се склупча у неком топлом углу на сунцу и не ради ништа.

  Динина мајка је веома желела да њено дете научи да чита, али је госпођа која је покушала да је научи убрзо одустала од тога. „Џаба“, рекла је, „Дина неће да учи. Није глупо дете, али је превише лења за било шта.“

  Десило се, убрзо након тога, да је младић из Масачусетса дошао у кућу у којој је живела Дина. Са собом је донео нешто што нико други у комшилуку никада раније није видео – пар ролера.

  Када је Динах видела младића како брзо иде горе-доле по тргу на својим клизаљкама, била је толико запањена да није знала шта да мисли. Потрчала је за њим као мачка, а црне очи су јој сијале као што никада раније нису сијале.

  Једног дана младић јој је дозволио да проба клизаљке. Дете је било превише срећно за речи. Наравно, пала је и извалила се по поду, али јој то уопште није сметало.

  „Погледај, Дина“, рекао је младић, „разумем да је моја тетка покушавала да те научи да читаш.“

  Дина је одговорила да свакако јесте.

  „Зашто ниси научио?“ упита младић. „Не морате да се трудите да одговорите“, рече он, „то је било само зато што сте превише лењи. Сада, ако првог јануара будете могли да читате, ја ћу вам рећи шта ћу учинити. пар ролера које могу да купим у Бостону.“

  Како су Дине пукле. За тренутак није рекла ништа, а онда је одлучно узвикнула: „Имаћу те клизаљке, наравно.“

  И она јесте. Када је мислила на свој посао, увек је могла да га уради добро, без обзира на то какав је био.

  Госпођа која је пре тога сматрала да јој је било тако тешко да подучава, сада није имала проблема. Ако је Дина показала и најмањи знак своје некадашње лењости, реч КЛИЗАЛИЦЕ! било довољно да је одмах натера да се посвети својој лекцији.

  На новогодишње јутро добила је кутију са великим штампаним словима:

  Гђица ДИНА МОРИС,
  Брига о госпођи Лоренс Дилејни,
  ЊУ ОРЛЕНС, ЛА.

  Ако може да прочита шта се налази на спољној страни ове кутије, може имати оно што је унутра.

  И док је Дина читала сваку реч јасно и брзо, наравно, имала је за себе фине ролере у кутији. А сада седи склупчана на сунцу, не радећи ништа, није оно што она највише воли да ради.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img