Више

  Нова књига песама Тање Ступар Трифуновић

  Нова књига песама Тање Ступар Трифуновић Змијштак управо је објављена у издању Архипелага у песничкој едицији Елемент. Нова књига песама Тање Ступар Трифуновић Змијштак управо је објављена у издању Архипелага у песничкој едицији Елемент.

  Нова књига песама Тање Ступар Трифуновић представља брижљиво компоновану целину са читавим низом одличних песама. У тој целини појединачне песме се међусобно продубљују и стоје у динамичном односу. Као што је свака од ових песама обликована по моделу приче, тако изнијансирана унутрашња прича постоји и у целој књизи.

  – На једној страни, у књизи необичног и вишеструко асоцијативног имена Змијштак осваја заводљива наративност исказана у песмама у којима се увек нешто догађа и које су у интензивном дијалогу са читаоцем. С друге стране, ове песме су прожете истанчаним сензибилитетом и способношћу да се емотивност преобликује у плодоносна искуства поезије – каже Гојко Божовић, главни уредник Архипелага.

  У низу тема Тања Ступар Трифуновић склапа сугестивну и симболички јаку слику савременог света.

  – Од камерног света емоција, о којима се говори моћно и сугестивно, преко несмирене слике завичаја која је с друге стране било каквог општег места, Тања Ступар Трифуновић је стигла до критички изоштрене слике друштва и света у коме је пост-истина сменила истину, у коме су освајачи пред градовима, а поражени у свакоме од нас, у коме слобода више нема ни цену ни трајност, док се јединка увек испочетка суочава са захтевом: „Понекад треба измислити свијет испочетка“ – каже Божовић.

  Песникиња, приповедачица и романсијерка Тања Ступар Трифуновић (Задар, 1977) објавила је пет књига поезије, књигу прича, два романа и графички роман Море је било мирно у сарадњи с Татјаном Видојевић (илустрације).

  Превођена је на неколико европских језика. Добитница је више награда за поезију и прозу, између осталих, Награде Европске уније за књижевност (ЕУПЛ) 2016. за роман Сатови у мајчиној соби, награда „Ристо Ратковић“ и „Милица Стојадиновић Српкиња“ за најбољу књигу поезије за књигу песама.

  Размножавање домаћих животиња и Виталове награде „Златни сунцокрет“ за најбољу књигу објављену у 2019. години на српском језику за роман Откако сам купила лабуда. Тања Ступар Трифуновић живи у Бањој Луци.

  Пре књиге песама Змијштак, Архипелаг је објавио два романа Тање Ступар Трифуновић: Откако сам купила лабуда (2019) и Сатови у мајчиној соби (2020).

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img