Више

  Аладин, Народна бајка

  Аладин
  Народна бајка

  Некада давно, под небом осветљеним сјајним звездама, постојала је мала пећина пуна златних посуда, бисерних огрлица, прстенова од рубина, дијамантских круна и разног другог блага. Ту је била и магична лампа коју нико није хтео да додирне јер се сматрало да је пећина уклета, па нико није хтео ни да уђе у њу и узме лампу која је доносила срећу сваком ко би ју протрљао.

  У близини пећине живео је дечак по имену Аладин који је био сиромашан и чаробњак по имену Мустафа који је понудио Аладину понуду коју није могао да одбије. Наговорио га је да уђе у пећину и донесе му магичну лампу, а заузврат нека узме сво благо које се налазило у пећини.

  Аладин је размислио, пристао на Мустафину понуду и отишао у пећину. Није се плашио да је пећина уклета. Кад је ушао имао је шта да види. Сјај, сав пун драгуља и другог драгог камења, прелепог накита и ружне прашњаве лампе која му се испрва чинила незанимљивом. Узео је лампу како је договорио са Мустафом. Чаробњак је пришао пећини када је видео како Аладин излази из ње, зграбио лампу и гурнуо Аладина назад у пећину, али у том моменту лампа му је испала из руку и откотрљала се у Аладинове руке назад у пећину. Мустафа је био веома зао и хтео је да затвори Аладина.

  Аладин се још увек није плашио мрака у пећини. Пошто је магична лампа била прашњава, хтео је да је обрише. Протрљао ју је и догодило се чудо. Из лампе је изашао добар џин који је испунио све жеље господара. Пошто је Аладин био заробљен у пећини, прво што је пожелео било је да изађе одатле. Хоп! Оно што је Аладин желео, добар џин је остварио. Пукао је прстима и они су се појавили испред пећине.

  Време је пролазило, а сиромашни дечак Аладин убрзо се обогатио. Имао је тако скупу одећу и живео је у луксузној палати. Аладин није био навикнут да живи у толиком богатству и хтео је да га подели са неким. Тај неко је морао да буде посебан и добар.

  Добри џин из магичне лампе убрзо је договорио састанак са прелепом младом принцезом. Била је и богата, па ју Аладиново богатство није претерано занимало. Заправо је била заинтересована за њега као особу и све његове квалитете. Након свакодневног дружења, пар се заљубио и одлучио да се венча. У том моменту Аладин је постао престолонаследник.

  Све је дошло до злог Мустафе који се осећао превареним јер је сво богатство које је Аладин стекао уз помоћ чаробне лампе требало да буде његово. Мустафа је смислио план како да стигне до Аладинове палате. Обукао се као продавац лампи и отишао у палату. Аладин га је угостио и одмах је угледао стару и ружну лампу. Што пре, то боље, рекао је принцези да овој лампи није место у тако лепој палати. Предложио је замену старе и ружне лампе новом и лепшом. Принцеза је застала на моменат, а онда одлучила да се замени.

  Мустафа је протрљао лампу, пожелео да сво Аладиново богатство припада њему, а његов добри џин му је одмах испунио жељу јер је увек слушао свог господара.

  Аладин је био беспомоћан и тужан. Знао је да принцеза није крива што ју је Мустафа преварио, али није знао како да поврати свој стари живот. Када је принцеза схватила шта је урадила, смислила је план како да врате лампу.

  Принцеза је организовала велику гозбу да би заједно са Мустафом прославила живот. Припремала је доста хране и пића, а Мустафа се прејео и напио. После неког времена Мустафа је заспао, и то је била прилика да Аладин дође у палату и поново протрља магичну лампу како би се све вратило на старо. И тако је и било. Осим што је вратио свој стари живот, Аладин је пожелео да Мустафа живи у пустињи како више не би радио зла дела другима.

  Аладин и принцеза живели су срећно до краја живота, а лампу су наследила њихова деца која су касније такође живела срећно и безбрижно.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img