Више

  Имунитет

  Одбрамбени систем организма 

  Неке бактерије, вируси и гљивице (који се најчешће називају заједничким називом бацили) нападају ћелије и ткива живих организама и могу их убити уколико се они не бране. Кожа код животиња и човека се понаша као баријера за продор бацила у унутрашњост њихових организама, али бацили могу продрети у њих кроз разне отворе, као што су дисајни систем, систем за варење, систем за излучивање и др. Када се то догоди, постоје два механизма за борбу организма против напада бацила – неспецифични и специфични. Неспецифични облик борбе организма против напада бацила је помоћу белих крвних зрнаца (леукоцита) који „хватају“ и гутају бациле, док је специфични облик борбе – борба уз помоћ имуног система, где беле крвне ћелије (леукоцити) производе антитела која уништавају одређене врсте бацила.

  Леукоцит

  АИДС (Acquired Immune Deficiency Syndrom)) или сида је болест стеченог губитка имунитета коју узрокује такозвани ХИВ вирус (Acquired Immune Deficiency Syndrom)) који напада имуни систем организма и слаби његову способност да се одбрани од болести и бацила. Стога људи оболели од ове болести дуго болују и на крају умиру од неких болести које здраве особе нормално прездрављају у кратком периоду.

  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img