Више

  Младом песнику Мату Уљаревићу уручено престижно песничко признање

  Младом песнику Мату Уљаревићу уручено песничко признање

  Име Новице Тадића зрачи у нашој новијој поезији силином своје оригиналне и мрачне поетике.

  Његова аутентична књижевна појава пренијела је на ову награду дио те посебности, оплемењујући је и истичући у односу на друге. Као што је и свака Тадићева пјесма јасно његова и другачија, јасно одудара.

  Овим је речима јуче започео своје обраћање нови лауреат престижног песничког признања „Новица Тадић“, млади песник Мато Уљаревић (25), на свечаности у Заводу за проучавање културног развитка којој је традиционално присуствовала и Зорица Тадић, супруга преминулог великана.

  Срба Игњатовић, Мирко Демић, Жарко Миленковић, Желидраг Никчевић и Весна Тријић, чланови су Комисије која је Уљаревићев рукопис „Гуштеров реп“ издвојила међу 64 рукописа аутора до 35 година старости, из Србије, Републике Српске, Црне Горе и расејања.

  – Мато Уљаревић је очито веома инвентиван аутор, са изразитом поетичком самосвешћу. Он махинално и ефектно региструје свакодневицу, нотира њене апсурдне црте и ситуације, критички „хвата“ стварност – али је истовремено игриво „отуђује“ и контекстуализује, због чега његови лирски записи по правилу зраче вишесмисленом и привлачном неодређеношћу – навели су у образложењу одлуке о награди, која се додељује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а јединствена је по томе што је основана са намером да афирмише нове гласове у српској поезији.

  НАГРАДА „Новица Тадић“ подразумева диплому и плакету с ликом нашег великог песника и новчани износ, те објављивање награђеног песничког рукописа у едицији „Присуства“, у издању Завода за проучавање културног развитка.

  – Награда „Новица Тадић“ је посебна и важна и зато што се односи на цјелокупан српски језички и културни простор, без обзира на граничне линије којима се једна заједничка, велика култура покушава дијелити на више паланачки самодовољних културних сцена – истакао је лауреат, који са српским уметницима у Црној Гори има групу „Ми знамо ко смо“.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img