Више

  У Прибоју се одржавају 51. Лимске вечери

  Прибој – Промоцијом хрестоматије победника Лимских вечери поезије „Златни јубилеј Лимских вечери поезије“ коју је приредио директор Дома културе Пиво Караматијевић, Светлан Милинковић, почеле су 51. Лимске вечери које ће у у Прибоју трајати до 23. децембра.

  – Само су велики они догађаји које не можемо заборавити и само су велике оне истине које не можемо прећутати“, истакао је рецензент Петар В. Арбутина говорећи о хрестоматији победника Лимске вечери поезије која сведочи о значају манифестације која у прибојској долини траје већ пола века и која је учинила толико много за југословенску књижевност.

  Лимске вечери поезије представљају топографију општине Прибој, која нема везе са простором и географским картама, поручио је Арбутина.

  -Ми не можемо никада схватити докле реч или добра песма може да досегне и све док је тако, има наде и за књижевност и за људску слободу у најширем смислу јер не може да се контролише нечим што би била методологија људских законитости и закономерности. Оно што се овде роди, оно што се потврди у аплаузу публике, у одлуци жирија као књижевна и песничка вредност одлази у свет и промовише Прибој и фестивал на себи својествен начин. Захваљујући Лимским вечерима поезије, Прибој и песници који дођу и учествују, својим песмама и свиме оним што ће касније постићи, сведоче да је Прибој и овде и свуда, да му се не виде границе и он је тамо докле сеже њихова песничка реч – истакао је рецензент књиге Петар В. Арбутина.

  Овом публикацијом, првенствено због педесетогодишњице Лимских вечери поезије, које су поред неких тешких времена и пауза показале своју чврстину, хтели смо да се дотакнемо свих наших лауреата, макар кроз једну песму из победничког циклуса“- истакао је аутор хрестоматије победника „Златни јубилеј Лимских вечери поезије“, директор Дома културе у Прибоју, Светлан Милинковић.

  – Нисам аутор, ја сам књигу приредио. Навео сам само свих 50 величанствених победника Лимских вечери поезије а свој лчни став сам изнео о предговору; шта мислим о најстаријој и најдуховнијој нашој манифестацији, која је по мом скромном мишљењу од одлучујућег утицаја за културни идентитет наше установе. Несебичну помоћ за књигу „Златни јубилеј Лимских вечери поезије“, имао сам у нашем жирију, рецензенту Петру Арбутини а ону одлучујућу помоћ сам добио од нашег оснивача, конкретно од председника општине Лазара Рвовића који нас је здушно подржао и проценио да је реч о одличној идеји – казао је Светлан Милинковић.

  Финално вече 51. Лимских вечери поезије одржано је у петак, 22. децембра у Дому културе Прибој. Жири је одабрао петоро финалиста, од укупно 92 циклуса која су стигла на овогодишњи конкурс. Финалисти 51. Лимских вечери поезије су: Милица Боровчанин, Соколац; Вук Манојловић, Сремски Карловци и Лаура Ђуричковић, Матеа Грбовић, Никола Ђуришић из Подгорице. Поред наступа финалиста, у музичком делу програма наступиће Зејна Муркић.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img