Више

  Шаховски спектакл у најбржем возу

  Екипе Шаховског савеза Београда и Шаховског савеза Новог Сада одиграле су данас пријатељски меч у возу Соко на редовној вожњи између Београда и Новог Сада.

  Сваку екипу у шаховском мечу под називом “Најбржи шах у најбржем возу” чинила су по тројица сениора, две даме, по један омладинац и омладинка, кадет и кадеткиња, ветеран, новинар и јавна личност. Дуел између селекција Београда и Новог Сада играо се на 12 табли, по шест мини мечева у оба смера, од Београда до Новог Сада и обрнуто.

  Признање часопису Борба

  Организатори овог несвакидашњег шаховског спектакла су Шаховски савези Београда и Новог Сада, Србијавоз а.д., и ТВ Арена спорт. Резултат је био 24,5:23,5 у корист Новосађана, али он је мање важан, јер је сам циљ овог шаховског догађаја промоција и популаризација шаха у Србији , а нарочито међу децом.

  Битно је да вратимо шах у школе и ово што радимо данас је сјајна прилика да мотивишемо децу за дружењем, да развијају моторику, концентрацију, а у свему томе је шах показао феноменалне резултате. Сутра ћемо имати једну базу која ће остати да се бави шахом, племенитом и витешком игром. Мислим да би више требало да причамо о шаху и да у етар шаљемо праве вредности. За овај спектакл направили смо сјајну екипу, спој младости из искуства. Захвалио бих се овом приликом компанији Србијавоз а.д. и ТВ Арена спорт који су подржали ову манифестацију, рекао је Андрија Јоргић, председник ШСБ пред сам почетак меча.

  Андрија Јоргић, председник ШСБ

  Директор компаније Arena Channels Group Небојша Жугић истакао је овом приликом колико је шах у ери модерних технолошких иновација битан за развој деце.

  -Ово је један потпуно другачији начин промоције шаха, модеран, занимљив и могу слободно да кажем филмски. У питању је нешто што никада нико није урадио. Јако сам задовољан што се ова идеја остварује управо овог тренутка. Не морам да објашњавам колико је шах комплексна игра, колико подстиче развијање вијуга и колико је битно за клинце како би добили фокус, концентрацију и пажњу, поручио је Жугић.

  Председница Шаховског савеза Новог Сада, Светлана Стојадинов изразила је задовољство што се одржао овакав један догађај напоменувши да популаризација шаха и те како утиче и на резултате.

  -Утисци су веома позитивни и драго ми је што се одржао један овакав догађај. Сматрам да он јако доприноси популаризацији шаха у Србији. Мислим да цео догађај може да остави само позитиван утисак код свих који га испрате путем медија. Шах је у последње време све популарнији у Србији, а чак су и резултати добри, јер наша мушка репрезентација тренутно води на Европском првенству, а женска се такође бори за медаљу. Популарност доноси и резултат, рекла је председница ШСНС.

  Председници шаховских савеза Београда и Новог Сада уручили су и захвалнице за успешну сарадњу и подршку компанијама Србијавоз а.д., Arena Channels Group и часопису „Борба“.

  ИЗВОРБорба
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img