Више

  Додељена“Велика награда Иво Андрић“

  Књижевна „Велика награда Иво Андрић“ за животно дело за 2022. годину уручена је италијанском писцу Сандру Веронезију, док је признање за књижевно дело припало новопазарском писцу Енесу Халиловићу за збирку песама „Секвоја“.

  Фото: Дечији књижевни часопис „Змај“

  Слађана Илић, која је члан Жирија прочитала одлуку у којој је наведено да је Веронезију награда додељена за његово целокупно прозно стваралаштво, поводом објављивања превода његовог романа „Колибри“ у издању Академске књиге из Новог Сада, у преводу Јасмине Андоновић.

  Одлука жирија

  У образложењу одлуке жирија наведено је да су тематско-мотивске основе Веронезијевог дела увек веома сложени, каткад и патолошки породични, пријатељски и љубавни односи, жртвовање за ближњег и због ближњег, страх и бол као усуд и покретач високоосјетљивог бића, сама моћ, најчешће сурове судбине и њено прихватање испитивање зла – у другима, али и у себи, откривање његових домета кроз изузетно натуралистичке примере.

  Веронези о награди

  Веронези је захвалио Андрићевом институту и директору Емиру Кустурици за награду којом му је указана изузетна част, истичући значај Иве Андрића и његовог романа „На Дрини ћуприја“.

  Фото: Дечији књижевни часопис „Змај“: Сандро Веронези и Емир Кустурица

  Узбуђен сам што ћу моћи да уживо да видим тај мост – рекао је Веронези на свечаном уручењу награда у оквиру манифестације „Видовданских свечаности“ .

  Он је рекао да је Андрићеву књигу прочитао док је био веома млад, те га је одушевила слика која је описивала живот у једном месту на земљи.

  То је ово место где се данас налазим и кроз књигу је дочарана борба за јединством. Она се и данас осети на овим просторима – поручио је Веронези.

  Халиловић о награди

  Халиловић је данас на додели награде рекао да је велика срећа бити, за живота, препознат као песник.

  Мало је песника чија поезија буде препозаната за живота. Увек трептим када људи препознају моје стихове, када их цитирају и похвале – поручио је присутнима Халиловић.

  Фото: Дечији књижевни часопис „Змај“: Енес Халиловић и Емир Кустурица

  Сандро Веронези рођен је у Фиренци и један је од најзначајнијих писаца своје генерације у Италији. Аутор је више романа, прича, есеја и путописа.

  О награђенима:


  Веронези добитник је неколико важних књижевних награда у земљи и иностранству. Романи „Тихи хаос“ и „Колибри“ награђени су најзначајнијом италијанском књижевном наградом „Стрега“.


  Халиловић спада у начајније домаће ствараоце средње генерације. Аутор је, између осталог, и романа „Ако дуго гледаш у понор“, „Људи без гробова“, те поема „Бангладеш“ и „Манифест квантумизма.


   

  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img