Више

  Гордана Стијачић: Као деца утркивали смо се ко ће први да добије „Змај“

  Водитељ, песник, мајка, пожтвован пријатељ, то су речи које употребљују они који желе да опишују Гордану Стијачић. Професија није нешто што вас стриктно одреди, а доказ томе је да и поред свог примарног посла можете да се бавите нечим другим.

  Наша саговорница је то истински и доказала и дала јасан пример свима, да се може бити и песник. Са Гоцом како је зову из миља, разговарамо о књижевности и њеној првој књизи зе децу „Шта то светли звезда није“, која ће, сигурни смо постати омиљено штиво млађе читалачке публике.  Остао је „Змај“ урезан у сећање многих. Читали су га и млади и стари. Како кажу свако је од њега имао неког задовољства и користи, па тако и наша саговорница.

  – Када сам била мала чини ми се сви смо имали исте навике, леп део свадодневице који би већини данашњих малишана био чудан и необичан. Ујутру смо на радију слушали Добро јутро децо, у школи читали дечије часописе и утркивали се ко ће добити први Дечије новине, Змај или Невен…петком трчали на киоск по Микијев забавник и Политикин забавник, увече гледали на ТВ цртани филм у 19.15.

  Лети смо сви читали лектире, жалили се када су књиге обимне и препричавали делове једни другима а зими гледали кућни биоскоп и филмове за децу предивно осмисљене – присећа се Гоца.

  Положај песника је у данашњем времену је све тежи. Дечија књижевност, чини се, некако је скрајнута, али наша саговорница објашњава, да је главни проблем скрајнута душа човека која је обузета површним стварима.

  – Свако време носи своје изазове. У савременом потрошачком друштву очигледно је највећи изазов сачувати душу, а душа треба да се чува са првим данима живота и да се негује. Оно што у њу утиснемо током детинства нас чува до последњег дана живота од свих ружних ствари, изазова и нелагода.

  Томе служи књижевност за децу да док смо мали напунимо резервоаре среће, памет, подсвест лепим стварима које ће се одражити кроз наш карактер како старимо. Књижевност за децу не може бити скрајнута, скрајнута је душа човекова која је обузета површним стварима. Ја се надам да то неће дуго трајати – каже Годана.  Сви ми имамо омиљену књигу, а омиљена књига наше псеникиње Гоце је „Ризница чика Јове Змаја, али и дела других књижевника.

  – Ризница чика Јове Змаја. И дан данас знам све песме из те књиге. Можете и да ме преслишате ако желите? Касније Душко Радовић, Бранко Ћопић, Десанка Максимовић – објашњава наша саговорница.

  Књига „Шта то светли звезда није“ допала се великом броју деце, а како је изгледало њено стварање прича позната водитељка.

  – Песме су излетеле ненадано и неплански. Неке су чекале да буду завршене неколико месеци, друге су опет написане у даху. Срећа је била права мера! Тако учим и своју децу ако си срећан док нешто радиш и ствараш онда ће то на крају идпасти добро. Видећемо шта каже публика…очекујем нестрпљиво реакције – надахнуто каже Гоца.

  Одушевљени су и пријатељи и колеге, а реакције се непрестано нижу. Ко јој је све био пордршка прича нам наша саговорница.

  – Сви су лепо реаговали на новост да сам издала своју прву песмарицу. Велику подршку сам добила од породице пријатеља и рођака. Сви су подршка јер су се сви забављали док су читали стихове што је мени подстрек да пишем даље – прича позната водитељка Јутарњег програма.

  Ко јој је најдражи песник не може да се одлучи, али наводи два имена која је издвојила, а то су:
  – Узор Чика Јова и Душко Радовић…и Ршум је генијалан…понекад не знам ко ми је дражи.  О плановима, и новим књигама за сада не мисли, али повремено напише који стих.

  – Немам никакве прецизне планове а опет свакодневно напишем малчице нешто. Са стиховима је тако. Ненадано се појаве ако их не ухавтиш у тренутку побегну, изгубе се. Чекаш онда поново да будеш благословен откривањем риме…

  Ипак надам се да ми ово није прва и последња песмарица. Волела бих да их буде још – закључује Стијачићева и шаље поруку читаоцима „Змаја“:

  – Читајте песме, радујте се…негујте срећу, емпатију и доброту и имаћете леп живот.

  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img