Више

  Јелица Кусмук за ”Змај”: ”Сваком читаоцу поезија је блиска, а ја кроз своје стихове читатељству се обраћам појединачно”

  Јелица Кусмук, је талентована песникиња која је ове године званично закорачила у свет књижевности својом првом збирком поезије „Испочетка“. Ова креативна књижевница не истражује теме љубави, породице, вере и садашњости – она их доживљава. У издању издавачке куће ”Чигоја”, објављена је њена прва збирка песама, а надамо се да неће много проћи, да до штмпе и друге књиге..

  Јелица истиче да не истражује теме о којима пише, већ да се она само ”запламти” у песнику. Истиче, да истраживање није поступак настанка књижевног дела, већ да је писање осећај тренутка, изворног, што се у бићу роди.

  Уз моју поезију ми уопште не иде реч истраживање. Поготово не наведених тема, то може да се користи уз прозу. Чар поезије је уопште у томе да нема истраживања, то је један пламен који запламти у песнику и који га одведе сам до одређеног инспиративног одредишта – прича Јелица.

  Твоја поезија, намеће питање да ли људско биће стално себи треба постављати питања,  и на њих одговорити у истом мах. Да ли овакав приступ утиче на књижевни израз поете, једног уметника?

  За развој сваког човека је неопходно да поставља питања. До човека је да ли ће прихватити те исте одговоре са договором са својом Душом или без договора – констатује Јелица и додаје:

  Љубав је непресушан извор као и жеља код сваког човека. Питање је којим емоцијама је прекривена љубав и жеља и колико је освијешћен тај „живин“ у нама.

  Стихови које си са љубављу исткала, индиректно постављају питање ”Како”, да ли си тиме читатељство хтела наведеш да човек треба стално да размишља?

  Мислим да сама моја поезија, подстиче читатеље на спознају њихове Душе, за њих битних питања. Сваком читаоцу је блиска, јер се обраћам сваком појединачно – каже кроз осмех наша саговорница.

  Ко буде имао прилике да прочита твој првенац „Испочетка“, на шта треба да обрати пажњу?

  Не треба да има никаква очекивања, сем да има састанак са новом уметношћу 21. века – кратко поручује наша песникиња.

  Јелица се за ”Змај” присетила, како је осетила да треба да исписује своје стихове, да пише поезију, она не сматра писањем морањем, већ каже:

  Оног трена кад сам осетила да песме чекају да изађу из мене – закључује наша саговорница.

  Књигу наше саговорнице можете купити у књижарама Дерета и Александра Белића. Такође, и онлине www.cigoja.rs и www.knjizara.com. Постоји ИГ страница под називом ”_ispocetka_”, где можете пратити рад ове талентоване песникиње.

  Јелица жели да Вам пошаље једну поруку, а ми ћемо за сада завршити овај разговор, а верујемо да ћемо опет, што пре, причати о новом делу.

  Фото: Чигоја

  Желим да Вас обавестим да ће промоција моје прве књиге песама „Испочетка“ бити одржана 16. јануара са почетком од 18 часова у Кући Ђуре Јакшића под покровитељством Старог града. Видимо се.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img