Више

  Промоција збирке поезије „Испочетка“ Јелице Кусмук у Кући Ђуре Јакшића

  У препуној сали Куће Ђуре Јакшића у Скадарлији, у уторак, одржана је промоција књиге „Испочетка“ ауторке Јелице Кусмук. Ова збирка поезије, која је објављена под заштитним знаком издавачке куће „Чигоја“, представља прво капитално дело ове младе песникиње.

  Фото: Вук Бешенски/Змај

  Јелица Кусмук је рођена 1990. године у Котору, граду који је познат по својој богатој културној и историјској баштини.

  Од малих ногу показивала је љубав према књижевности и писању, а посебно према поезији. Завршила је осмогодишњу школу и гимназију у Тивту, и активно учествовала у разним школским и ваннаставним активностима.

  Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду, где је стекла звање дипломираног правника. Такође, била је ангажована у невладиним организацијама, где је писала правне стручне текстове и објавила три стручна рада.

  О књизи, раду и животу Јелице Кусмук говорио је главни и одговорни уредник дечијег листа „Змај“, Михајло Жиловић који је истакао да је Јелица своју праву страст увек проналазила у поезији.

  – Поезија је за њу била начин да изрази своје мисли, осећања, дилеме, надања и снове. Била је то њена комуникација са собом и са светом, њен начин живота и дисања. „Испочетка“ је прва збирка поезије коју је Јелица објавила, а у њој се налазе њене најбоље песме које је написала за неколико дана.

  Ове песме су кратке, али дубоке и снажне. Оне су једноставне, али и комплексне и провокативне. Оне су искрене, али и ироничне и духовите. Оне су, једном речју, животне.

  Јелица пише на начин који је њен и који је јединствен. Она пише у стилу који тражи одговоре у себи и у нама.

  Јелица је једна од оних песникиња које се не могу лако сврстати у неку школу или правац. Она је своја и оригинална. Слободна и храбра. Уједно је модерна и универзална.

  Она је део српске, али и светске поезије. Она је наследница великих песника, али и претеча нових песника – закључио је главни и одговорни уредник дечијег књижевног листа „Змај“, Михајло Жиловић.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img