Више

  Специјални гост 18. дечијег фестивала Љубивоје Ршумовић

  Поводом Дечијег филмског фестивала 18. КИДС ФЕСТ-а чији ће филмски програм бити приказан широм Србије од 16. до 23 октобра данас је одржана конференција за новинаре на којој су се присутнима обратили амбасадор овогодишњег фестивала писац за децу Урош Петрович, као и специјални гост фестивала, велики дечији песник Љубивоје Ршумовић.

  Урош Петровић, књижевник чија дела померају границе у савременој литератури за децу и младе, као аутор више од 20 књига и добитник већег броја најпрестижнијих награда за књижевност за младе, поводом улоге амбасадора на 18. КИДС ФЕСТ-у истиче: „Ако је период детињства, тај чаробни комад живота толико важан, онда мора да су сви они који су направили велике продоре у животу имали клице у том периоду. Ја се сећам када сам био дете, до мене је допрла књига Ма шта ми рече и колико је само утиацала на мене. Многи су ми филмови променили живот, направили ме човеком каквим сам сада. Није свеједно како се понашамо са децом. Фестивал је начин да децу доведете и можда им промените живот“


  Уз емисије и поезију Љубивоја Ршумовића стасавале су многе генерације, а дечијем филмском фестивалу је указана велика част да приликом једне од својих радионица угости управо истакнутог домаћег песника (субота, 22. октобар, 18х, мтс Дворана).
  На питање како у савременом свету у мору дигиталних садржаја када је све на један клик, одржати пажњу деце, песник Ршумовић одговара:

  – У време када се личност човека формира до 3. године, како каже Владета Јеротић млади људи су у рукама родитеља. У то време имају једну врсту љубави, али када се дугорочније размишља, дечију пажњу морамо ми родитељи на неки начин омогућити и обезбедити. Волтер је рекао дозвољена је свака врста књижевности осим досадне. То може да се примени на сваку врсту уметности. Деца морају имати једну количину слободе – казао је један од најпознатијих дечијих песника.

  Програм овогодишњег КИДС ФЕСТ-а чини 15 наслова, међу којима су синхронизоване анимације, играна породична остварења, као и документарни филмови и њихове теме прате слоган овогодипњег фестивалча СВЕТ У ДЕЧИЈИМ РУКАМА који има за циљ да укаже на важност заштите животне средине, частног односа човека и природе.

  „Осим кроз филмски програм тема фестивала је истакнута и кроз радионице. Под слоганом СВЕТ У ДЕЧИЈИМ РУКАМА циљ фетивала је да подигне свест о значају бриге о природи и живом свету. Пријатељи из Националног парка Ђердап, Природњачког центра Свилајнац и са Биолошког факултета одржаће велики број радионица за све узрасте, улаз је слободан“ наводи координаторка фестивала Светлана Пантовић.

  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img