Више

  Установљена награда „Гроздана Олујић“

  Фондација „Гроздана Олујић“ недавно је установила награду која следи жељу чувене књижевнице да се у књижевном стваралаштву наградом подрже млади аутори. Сећајући се својих  почетка књижевница  Гроздана Олујић желела је да младим ствараоцима пружи прилику за рани успех попут њеног и да им  олакша пут у свет књижевности.

  Предиспозиције за конкурисње имају аутори до тридесет пет година, за књигу из књижевности и књижевности за децу и младе, објављену на српском језику у претходној календарској години.

  – Због тога ће бити намењена пре свега ауторима до 35 година који стварају у оним жанровима у којима је и Гроздана стварала То су роман, приповетка и бајка чиме се ова награда можда понајвише издваја. Верујем да ће се и жири трудити да награђује оне ауторе који поетички и стилски и визијом можда највише кореспондирају са целином Грозданиног стваралаштва – рекла је чланица жирија др Тијана Тропин. Појединости о условима конкурса могу се наћи на сајту Фондације која осим награде потпомаже све оне који се баве проучавањем књижевног дела Гроздане Олујић и очувањем сећања на њу.

  „Књижевно дело Гроздане Олујић се проучава на факултетима и даље буди интересовање и за одрасле и у оном делу корпуса намењеном младој читалачкој публици, али то не значи да се оно не може изнова и изнова читати што показују сви новији научни радови и студије“, истиче проф. др Зорана Опачић, председница Управног одбора Фондације „Гроздана Олујић“. Уз подршку Фондације Српска књижевна задруга до краја године завршиће објављивање сабраних дела Гроздане Олујић.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img