Више

  „Дучићеве вечери поезије“ од 4. до 6. новембра у Требињу

  Овогодишње „Дучићеве вечери поезије“ биће одржане од 4. до 6. новембра, уз богат културно-уметнички програм и доделу Дучићеве награде за 2022. годину песникињи Злати Kоцић.

  Традиционална културна манифестација у част кнеза песника почеће у петак, 4. новембра, дружењем песника Мирјане Булатовић и Дејана Алексића са ученицима и то – у 10:30 часова у Основној школи „Јован Јовановић Змај“, од 11:30 часова у Основној школи „Свети Василије Острошки“ и од 12:30 часова у Основној школи „Вук Караџић“.

  У Народној библиотеци Требиње од 11 часова биће одржана трибина на тему „Ћирилица – најљепше писмо”, на којој учествују представници министарства просвете и културе РС и ученици требињских школа.

  Дружење песника са ученицима Гимназије „Јован Дучић“ биће одржано у 18:30 часова.

  Другог дана манифестације, у суботу, 5. новембра планирано је у 10 часова полагање цвећа на споменике Дучићу и Његошу, а након тога од 11 часова у Народној библиотеци Требиње биће одржана трибина „Двије – три ријечи о ћирилици, роде“, на којој ће говорити: проф. др Јован Делић, Селимир Радуловић и други.

  Од 18 часова у Музеју Херцеговине биће отворена изложба „Србија – земља фресака“, из фундуса Народног музеја из Београда, аутора Бојана Поповића.

  Централни догађај манифестације је свечана академија „Kод кнеза на балу“, у суботу, 5. новембра, у Kултурном центру, од 20 часова, када ће песникињи Злати Kоцић бити додељена Дучићева награда за 2022. годину.

  Награду ће Kоцићевој уручити предсједник Жирија за додјелу награде, градоначелник Мирко Ћурић.

  Злата Kоцић ће, као и претходни лауреати, одржати беседу о Јовану Дучићу, а о њеном богатом стваралачком опусу говориће академик Јован Делић.

  У културно-уметничком програму наступиће: хор „Браћа Барух“ из Београда под диригентском палицом Стефана Зекића, глумци београдског Народног позоришта  – Биљана Ђуровић и Синиша Убовић, Васа Стајкић – првак опере Народног позоришта из Новог Сада, Вук Зекић – солиста опере Народног позоришта из Београда, Борко Милојковић – пијаниста Народног позоришта из Београда и Милош Зубац – кантаутор из Новог Сада.

  И овогодишње Дучичеве вечери поезије биће завршене традиционалном песничком вечери „На Дучићевом путу“ на којој ће у недјељу, 6. новембра, у Kултурном центру, од 19 часова, учествовати двадесетак песника из РС, Србије и Црне Горе: Злата Коцић, Мирослав Алексић, Видак Масловарић, Мато Уљаревић, Зоран Костић, Ђорђе Нешић,  Мирјана Булатовић, Гордана Боранијашевић, Вера Басор и Здравка Бабић, и други.

  Покровитељ манифестације „Дучићеве вечери поезије“ је Град Требиње“.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img