Више

  Фјодор Михајлович Достојевски „Браћа Карамазови“

  Браћа Карамазови одломак
  Аутор: Фјодор Михајлович Достојевски

  Човек се заљуби у какву било лепоту, у тело женско, или чак у један део женског тела (то само сладострасник може разумети), па ће дати за то рођену децу, продаће оца, матер, Русију и отаџбину; иако поштен, поћи ће и украсти; иако смирен – заклати; иако веран – изневериће. Песник женских ногу, Пушкин, ножице је у стиховима опевао; други их не опевају, али не могу да погледају у ножице без дрхтавице. Него, не само ножице… Ту ти, брате, презрење не помаже;

  Али заљубити се, не значи волети. Заљубити се човек може и мрзећи. Запамти! Неког ти је згодније имати међу непријатељима него међу пријатељима.

  Лепота – то је страшна и ужасна ствар! Страшна зато што се не да описати, а не да се описати стога што је бог задао све саме загонетке. Ту се обале састају, ту све противречности заједно живе. Ја сам, брате, врло необразован, али ја сам много о томе мислио. Страшно много тајни! Сувише много загонетака притискује на земљи човека. Тражи одгонетку како знаш, и излази сув из воде.

  Лепота!

  А осим тога, не могу да поднесем што по неки, чак срцем виши човек, и са умом високим, почиње са идеалом Мадоне, а свршава са идеалом содомским! Још страшније је кад се неко већ са идеалом содомским у души не одриче ни идеала Мадоне, и од тога му срце пламти, и ваистину пламти, као и у младим непорочним годинама. Да, широк је човек, чак је и сувише широк – ја бих га сузио! Што уму изгледа као срамота, то је срцу само лепота.

  Зар је у Содому лепота? Веруј да се у Содому лепота и налази за огромну већину људи -јеси ли ти знао ту тајну? Страшно је то што је лепота не само страховита него и тајанствена ствар. Ту се ђаво с богом бори, а бојно поље су срца људска. Уосталом, што кога боли, он о том и говори.

  Најглавније је, самог себе не лажите. Онај који сам себе лаже, и своју лаж слуша, тај долази дотле да никакву истину ни у себи, нити око себе не опажа, дакле, долази до непоштовања и према себи, и према другима. А кад не поштује никога, он онда престаје и волети; а да би тако без љубави могао себе забавити и разонодити, он се предаје страстима и грубим насладама, и долази сасвим до скотства у пороцима својим, а све то од непрестаног лагања и људи и самог себе.

  Ко самог себе лаже, тај ће се лакше него ико и наћи увређен. Јер наћи се увређен, неки пут је врло пријатно, зар не? Лепо зна човек да га нико није увредио, него да је он сам себи увреду измислио и налагао ради лепоте; сам је преувеличао, да би неку слику створио; закачио се за реч па од муве начинио медведа; све он то и сам зна, а ипак се први налази увређен, осећа се увређен до пријатности, до осећања великог задовољства, а тиме у исти мах долази и до правог непријатељства… Та устаните, седите, молим вас лепо, јер све су вам то лажни покрети.

  Знај, искушениче, да су бесмислице и сувише потребне на земљи. На бесмислицама свет стоји, и да њих није, на свету можда ничега не би ни било.

  Узгред, недавно ми је причао један Бугарин у Москви – настави Иван Фјодорович, као и не слушајући брата – како тамо код њих, у Бугарској, Турци и Черкези на све стране чине злочине, бојећи се да се сви Словени не подигну против њих – то јест, пале, кољу, силују жене и децу, ексерима прикуцавају ухапшеницима уши за ограду и остављају их тако до зоре, а ујутру их вешају, и тако даље, све човек ни замислити не може.

  Збиља, неки пут се помиње „зверска“ суровост човека, но то је страшно неправично и увредљиво за звери: звер никад не може бити тако свирепа као човек, тако мајсторски, тако уметнички свирепа. Тигар просто гризе, растрже, и само то и зна. Њему напамет не би пало да закуцава људе за уши преконоћ ексерима, чак кад би то и могао учинити.

  Глупост је кратка и није довитљива, а ум врда и крије се. Ум је подлац, а глупост је искрена и поштена.

  Браћо, не бојте се грехова људских, волите човека и у греху његовом, јер је та слика божанске љубави врхунац љубави на земљи. Волите све божје створове, и целину и свако зрно песка. Сваки листић, сваку зраку божју волите. Волите животиње, волите биље, волите сваку ствар. Будеш ли волео сваку ствар – и тајну ћеш божју разумети у стварима. А схватиш ли је једном, ти ћеш је после неуморно упознавати све даље и више, свакодневно. И заволећеш, најзад, сав свет васцелом, васионском љубављу.

  Животиње волите: њима је бог дао клицу мисли и непомућену радост. Немојте им је реметити, не мучите их, не одузимајте им радост, не противите се мисли божјој. Човече, не узноси се над животињама: оне су безгрешне, а ти, са својом величином, само прљаш земљу својом појавом на њој, траг свој гнојни остављаш после себе – авај, скоро сваки од нас!

  – Децу волите нарочито, јер и она су безгрешна као анђели, и живе да би нас радовала, ради чишћења срдаца наших, као неки путоказ за нас. Тешко ономе ко учини нажао детету.

  „Рај је“ – вели он – „у свакоме од нас притајен, ето, он се сад и у мени крије, и само ако зажелим, он ће од сутра већ за мене збиља и настати, и то за цео мој живот.“ Видим: говори раздрагано и тајанствено, у мене гледа као да ме нешто пита. „А о том“ – наставља он – „да је сваки човек за све друге и за све што на свету бива, крив, осим својих грехова, о томе сте потпуно правилно судили, и чудновато је како сте могли наједном у таквој потпуности ту мисао обухватити. Доиста је тачно: кад људи ту мисао схвате, онда ће за њих настати царство небеско, и то не у машти, него у самој ствари.“

  „А кад ће се то догодити“ – ускликнух ја са тугом – „и хоће ли се уопште икада и догодити! Да није то само машта?“ – „Па, ето, ви сами већ не верујете“ – вели он – „проповедате, а сами не верујете. Знајте, дакле, да ће се та, као што ви велите, машта несумњиво збити, у то верујте, али не сад, јер свако збивање има свој закон. То је ствар душевна, психолошка.

  Да би се свет на нов начин преуредио, потребно је да се људи сами душевно окрену на други пут. Докле год ти заиста не постанеш свакоме брат, братство неће наступити. Никад људи на основу науке и користи неће правично поделити међу собом и своја права. Непрестано ће сваком бити мало, и непрестано ће роптати, завидети и уништавати један другог. Ви питате кад ће се то збити. То ће се збити, али ће се пре тога морати завршити период људске усамљености. “

  „Какве то усамљености?“ – питам ја њега. „Па ето, такве каква данас свуда влада, нарочито у нашем веку, али се сва још није завршила, и још јој није дошао крај. Сваки вам данас тежи да издвоји своју личност још већма; хоће да у самом себи искуси пуноћу живота; међутим, из свих његових напора излази, место пуноће живота, само потпуно самоубиство; јер, место да потпуно определе своје биће, они падају у потпуну усамљеност. Сви су се у наше време поделили на јединке, сваки се повлачи у своју јазбину, сваки се од другога удаљује, крије се, и што има сакрива, и свршава тиме да се сам одбија од људи и људе од себе одбија.

  Усамљен купи богатство и мисли: колико ли сам ја сад моћан и колико сам осигуран, а не зна безумник: да што више купи, тим више тоне у самоубилачку немоћ. Јер је навикао уздати се у себе самог и као јединка се оделио од целине; навикао је своју душу да не верује у људску помоћ, у људе и у човечанство, и само стрепи да ће му пропасти новац и права која је стекао. Ум човечји сад свуда подругљиво почиње да не схвата да се истинско обезбеђење не састоји у личности, издвајању њених напора, него у људској општој заједници.

  Али ће неизоставно доћи крај и тој страшној усамљености, и разумеће сви наједном како су се неприродно одвојили један од другога. Такав ће тада доћи дух времена, и људи ће се чудити што су тако дуго остајали у тами и светлост нису видели.

  Ми на земљи нисмо задуго, ми чинимо много рђавих дела и говоримо много рђавих речи. И стога, хватајмо сви згодан тренутак у нашем међусобном односу да рекнемо један другом и добру реч.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img