Више

  Oдлазак златног гласа – преминула Мерима Његомир

  Мерима Његомир рођена је у  Земуну, 9. новембра 1953 године. Била је српска певачица народне музике, са статусом истакнутог естрадног уметника. Добитница је великог броја признања, међу којима су: Вукова награда за допринос српској култури (једина од певача народне музике), Златна значка Културно-просветне заједнице и Златни микрофон Радио Београда, као и преко двадесет награда на бројним музичким фестивалима.

  Прва је од певача народне музике одржала концерт на Коларцу. До сада је снимила више од тридесет носача звука (студких албијсума и сингл-плоча) и отпевала чувене хитове: Иванова корита, Рузмарин, Због тебе, Што је лепо кад се неко воли, Опило нас вино, Да није љубави твоје, Памтим још, Кад зашкрипи капија, Зелене су очи твоје, Мезимица…

  Осим компонованих, њен репертоар чине и изворне песме шумадијског, врањанског, црногорског и косовског мелоса, севдалинке, староградске песме, руске песме и романсе, као и песме на двадесет страних језика, међу којима и на кинеском, хебрејском, грчком, италијанском, мађарском, француском…

  Мерима је такође подржала је поновни излазак дечијег књижевног часописа „Змај“, снимивши видео подршке. Такође учествовала је активно у сарадњи са редакцијом „Змаја“. Била је редновни учесник  разних програма које је „Змај“ приређивао.

  Послушајте изведбу Мериме Његомир у пратњи РТС.

  Мерима Његомир преминула је у својој 68 години након кратке болести.  Сахрањена Мериме Његомир биће одржана у уторак 23.новембра.2021. године, са почетком у 14:30, у Алеји заслужних грађана на новом гробљу.

  Комеморација поводом смрти  Мериме Његомир биће одржана у Згради Радио Београда са почетком у 11 сати.

  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img