Више

  Поетско вече „Стихија“ по 22. пут одржано у Врању

  Вече поезије „Стихија“ по 22. пут одржано је у Врању, а обележили су га млади песници читањем својих и стихова других афирмисаних песника у локалном кафеу „Тхе Рифф“.

  О значају оваквих културних догађаја, о томе шта „Стихија“ представља Врањанкама и Врањанцима, као и због чега је пожељно читати и писати поезију, за медије говорила је једна од организатора овог књижевног догађаја, из удружења „Вириди“.

  Одржавање поетских вечери у Врању постало је традиција, а Костакиев каже да су „Стихију“ покренула два млада песника из Врања: Немања Стојковић Блеки и Иван Маринковић, „са намером да ово буде културни догађај за све који су жељни поезије и писане речи, јер у овом граду немају прилику да покажу свој таленат широј јавности.

   – Посебно зато што тада ни град, нарочито запослени у сектору за културу, нису били активни у тој области, бар не у довољној мери, и нису учествовали у организацији и подршци сличним догађајима. Замисао је била од почетка да се ‘Стихија’ организује на сваких месец дана. И била је, од самог оснивања, врло популарна, долазили су песници из Врања, људи су се јављали са жељом да учествују у читању поезије, слали су своје песме, а Немања их је селектовао и тако правио коначан избор песама које ће бити део тих вечери – говори Костакиев.

  Да се „Стихија“ етаблирала као једно од препознатљивих културних дешавања у Врању, и да је попримила и национални, па и регионални, карактер, сведоче гости из Северне Македоније, али и разних делова Србије.

  – Песници из Београда су за ову ‘Стихију’ позвани на основу Немањиних познанстава, све контакте има он, ипак је искуснији и у свету поезије је већ извесно време. Он зна Марију Драгнић, која је гост ове поетске вечери. На његов предлог сам ја касније ступила у контакт са Маријом, која је дошла на идеју да са собом у Врање доведе још двоје људи, песникињу Катарину Митровић и писца Филипа Грујића. До сада су за ангажовање гостију са стране били задужени и Немања и Иван. Ево, на претпрошлој ‘Стихији’ имали смо двоје студената из Новог Сада који пишу , објашњава саговорница.

  Ентузијазам двојице врањских песника, Маринковића и Стојковића, и њихова амбиција за окупљање младих људи који пишу поезију и прозу, или су само поштоваоци, Костакиев илуструје конкретним примером.

  – Толико су Иван и Немања били посвећени жељи да на овим вечерима не буду само песници из Врања, да нису дозвољавали да гостујући уметници изнајмљују хотеле и апартмане, већ су их смештали у својим домовима, дружили се са њима као да су добри пријатељи, иако се виде, можда, први или други пут у животу. Чини ми се да је ‘Стихија’ направила прави ‘бум’ у Врању, а сама по себи је ‘андерграунд’ догађај, организована од стране двојице песника који немају никакву финансијску потпору јер нису организација, нити од тога имају новчану корист“ – појашњава наша саговорница.

  Она додаје да су оваква „песничка дружења“ раније била учесталија, али да је, од пандемије корона вируса, „Стихија“ замрла, као и остали догађаји у граду.

  – Већ почетком 2020. нам је стигла корона, па се овакве вечери нису одржавале годину и по до две. Прошлог децембра је поезија поново постала тема у Врању, јер смо организовали прву радионицу писања поезије коју је водио Немања. Била је намењена средњошколцима, а заинтересоване деце је и те како било. Сећам се да смо је организовали у суботу, у 10 ујутру, и нисмо очекивали никог, а дошло је толико средњошколаца да нисмо имали где да их сместимо. То нас је подстакло да гурамо напред, видели смо да има много младих људи који су заинтересовани за поезију, који пишу и врло су талентовани, а немају прилику да то и покажу другима, иако желе“- истиче Костакиев.

  Како каже, поезија је важна „због грађења критичког мишљења и креативног проматрања света који нас окружује, што се постиже читањем посебно симболистичке и неосимболистичке поезије“.

  – Када прочитате једну херметичку песму која је скроз затворена, цела у симболима, и просто вам није јасно шта је писац њоме хтео да каже и поручи, кренете да је тумачите и продрете у димензију која је само једно од безброј тумачења и виђења те једне песме, да се, вероватно, ни писац не би сетио ваше анализе. И сама сам средњошколка и видим да, примера ради, у мом одељењу постоји двоје ученика који желе да зађу дубље у неко дело. Остали спавају“, објашњава наша саговорница.

  Иако локална самоуправа, како је Костакиев објаснила, до оснивања „Стихије“ није улагала у надарене младе песнике, сада је препознала културни потенцијал ове манифестације.

  – Цео пројекат ‘Стихије’ је сада финансиран од Града, иако локална самоуправа раније није препознала поезију као нешто у шта треба улагати. Зато што смо, као млади и надахнути људи, жељни промена, хоћемо да Врање живне у културном смислу, посебно после короне. Јавили смо се на конкурс за културу и добили новац да организујемо ‘Стихију’, као и радионице које тек планирамо. Организација сваке следеће поетске вечери зависиће само од обавеза нас организатора, с обзиром да смо углавном средњошколци и студенти –  закључује Костакиев.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img