Више

  Годишњица смрти Десанке Максимовић

  Оставила је неизбрисив траг у књижевности, али и ВАЖНУ ПОРУКУ младима

  У једном од ретких телевизијских интервјуа Десанка Максимовић имала је праву поруку за децу, али и за њихове старије, заправо поруку која носи универзалне вредности, а данас је актуелнија више него икада пре

  Десанка Максимовић умрла је на данашњи дан 1993. године. Својом књижевношћу, и поезијом и прозом оставила је неизбрисив траг у српској књижевности. Њене песме и прозна дела сви смо читали као мали и замишљали тај прелепи све уметности и свих дечијих несташлука, али и о озбиљним сведочанствима времена какво је дело „Крвава бајка“.

  Порука Десанке Максимовић будућим генерацијама

  – Прво бих молила оне који су се тек родили и тек почели да расту да гледају да буду здрави. Порука прва да се сачува здравље. Друга би порука била да се стекне што више знања, да се има радозналости за сав живот око себе, и опипљив и видљив и психички. Да се сазна шта је било пре нас, дакле пре тог детета, па према томе да се управља шта ће после бити. Па бих поручила да наравно воле цео свет, све људе, али понајвише да воле своју домовину, да се сећају увек ко је за ту домовину умро, ко је све изгинуо и да не можемо ми њу харчити онако како је нама воља, него отприлике према идејама оних који су за њу умирали – рекла је тада чувена Десанка Максимовић.

  Чувена српска књижевница увек је истицала значај образовања и лепог понашања, културе, али и родољубља којим човек оплемењује све око себе

  – Рекох ли знања много да стекну, да читају пуно. Свака књига доноси једну нову област знања. Па забога, ова једна шетња по овој порти и мени самој која сам петсто пута овде била донела је нека знања, а камоли детету. Све чега се дотакнемо и што погледамо, доноси нам знања, али ја само младе људе опомињем. Ја сам се старала да тако радим, не знам јесам ли успела, други ће о томе казати – речи су Десанке Максимовић које су, можда, данас актуелније више него икада пре.

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_imgspot_imgspot_imgspot_img