Више

  Обележавамо Међународни дан писмености

  Које су вештине потребне у ери великих политичких, економских и друштвених промена и шта значи бити писмен у 21. веку? Ово питање је посебно актуелно на Међународни дан писмености, који се од 1966. године обележава 8. септембра, на иницијативу организације Унеско(Унесцо), са циљем да укаже на важност читања и писмености у животу појединца и друштва у целини.

  Према међународним критеријумима, писменим се сматра свако ко је завршио више од три разреда основне школе. Тако посматрано, Србија је на последњем попису 2011. имала мање од два одсто неписмених становника. Међутим, у последњих неколико година све више се говори о функционалној писмености која подразумева способност примене стеченог знања у реалним ситуацијама и предмет је бројних међународних истраживања, попут ПИСА тестирања, односно Међународног програма процене образовних постигнућа ученика.

  Језик, математика и наука су темељ образовања

  Поред способности разумевања и вредновања текстова,језичка писменост је у ПИСА истраживању усмерена на способност проналажења и тумачења података различитих врста текстова које можемо применити и у стварним животним ситуацијама. Она такође представља темељ успеха у многим другим областима, као што су јавни наступ, вештина креативног мишљења и друго.

  Математичка писменост, као један од кључних елемената припремљености младих за живот у модерном друштву, дефинише се као способност појединца да примењује и тумачи математику приликом решавања проблема у стварном животу. Рецимо, на ПИСА тесту из 2012. године, ученици су имали питање да од четири модела аутомобила одаберу најпогоднији узевши неколико критеријума у обзир (запремину мотора, цену, старост аутомобила и пређену километражу). Применом знања које су стекли из математике требало је да донесу одлуку која је према њиховој процени била најбоља.

  Научна писменост, у коју спада и здравствена писменост, дефинисана је као способност да се на основу знања из природних наука разумеју и лакше доносе одлуке о свету који нас окружује и променама које у њему изазива човекова активност. Ова знања су веома корисна и у ери превелике количине непроверених информација које се могу прочитати на интернету, као што су, на пример, различити здравствени савети које често дају људи без адекватног формалног медицинског образовања.

  Нове писмености за 21. век

  У експлозији нових форми комуникације у врло кратком временском периоду, крајем 20. и почетком 21. века, нове врсте писмености добијају на значају– на првом месту вештине потребне да се прилагодимо променама које доноси дигитална трансформација. За разлику од рачунарске писмености, која се своди на руковање хардвером и софтвером,дигитална писменост подразумева проналажење, коришћење и креирање дигиталних садржаја, укључујући и свест о (не)безбедности дигиталних технологија.

  Многима недостаје имедијска писменост као вештина да се препознају манипулативне моћи медија. У годинама пред нама све ће важнија бити иеколошка писменост – способност разумевања природних система који чине живот на нашој планети могућим.

  Финансијске вештине неопходне за просперитет читавог друштва

  Од 2012. године финансијска писменост је једна од опционих области које ПИСА тестира јер се сматра капиталном за образовање. Процењује се у којој мери ученици поседују знања и вештине неопходне за доношење финансијских одлука и планова за будућност. Наши ученици су први пут учествовали 2018. године и забележили су лошији резултат у односу на међународни просек.

  Стручњаци кажу да резултати ПИСА студија које спроводи организација ОЕЦД нису охрабрујући, али можемо да их посматрамо као путоказ. Изузетно је значајно то што је Министарство просвете, науке и технолошког развоја препознало овај проблем и заједно са Ерсте Банком покренуло пројекат „Школа новца за основца“ у четворогодишњем трајању, како би ученици развили ову, по процениУницефа, кључну животну вештину за 21. век.

  Вест: Агенција Бета

  ИЗВОРЗмај
  spot_img
  Часопис ”Змај”
  Часопис ”Змај”https://casopiszmaj.com
  Дечји књижевни часопис Змај се обраћа се младим читаоцима у Србији. Намера часописа је да књижевно образује децу укључујући српско културно наслеђе.

  ПОСТАВИ КОМЕНТАР

  Молимо унесите свој коментар!
  Молимо унесите своје име

  ПРОЧИТАЈ И ...

  spot_img